Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Fotbollens samhällsnytta får inte glömmas bort i efterdyningarna av hallraset

Artikel 23 av 26
Fotbollstältet i Ljusdal
Visa alla artiklar

Annons

Eva Andersson undrar i sin insändare varför man behöver en konstgräsplan när man bor i Sverige och kan spela fotboll på sommaren.

Läs insändaren: Varför är inte fotboll enbart en sommarsport?

Det är just det faktum att vi faktiskt bor i Sverige som gör att konstgräsplaner behövs, även på sommaren, om man vill kunna utöva idrotten fotboll. De flesta länder på sydligare breddgrader använder också konstgräsplaner då vanliga gräsplaner inte räcker till eller håller för det användande som krävs.

Kristoffer Hanssons (MP) ”vad va det jag sa” intervju i Helahälsingland är varken konstruktivt eller framåtskridande men kanske inte oväntat från ett parti som inte direkt gått i bräschen när det gäller idrottsfrågor.  

Läs artikeln: Hallkritikern om raset: "Nu handlar det om att ta tag i det här"

Fotbollen är världens i särklass största idrott, den spelas i samtliga världsdelar och på alla samhällsnivåer. Breddfotbollens många sociala mervärden behöver knappast någon djupare presentation för de insatta men för övriga rekommenderas den SROI-studie (Social Return On Investment) som UEFA tillsammans med ett forskarlag presenterade i maj 2018. Enbart i Hälsingland värderas breddfotbollens samhällsnytta till 207 miljoner i form av minskad brottslighet, förebyggande hälsoarbete och ideellt engagemang. Varje investerad krona i breddfotbollen ger 10 kronor tillbaka i samhällsnytta.

Läs artikeln: Det är en god affär för Hälsingland att satsa på fotboll

I Ljusdals kommun har vi genom hallen haft förmånen att varje dag erbjuda hundratals barn, ungdomar och vuxna en meningsfylld fritidssysselsättning. Detta genom det ideella arbete som lagts ner av de många fotbollsföreningarna som är medlemmar i hallbolaget, Hälsinglands FF och föreningar utifrån. Färila IFs arbete med nysvenskar och nyanlända och den breda ungdomsverksamheten i Ljusdals IF är två lysande exempel på den samhällsnytta som görs i Ljusdals kommun mycket tack vare att det finns en konstgräshall att bedriva denna verksamhet i. En verksamhet som inte enbart existerar under de varmaste sommarmånaderna. Att Slottegymnasiet beviljats att från hösten 2019 bedriva NIU Fotbollsutbildning tack vare konstgräshallen samt den spelarutbildning som bedrivs genom Hälsinglands FF och Hälsingemodellen är två ytterligare exempel på detta.

Det som krävs nu är att Ljusdals kommun, föreningar, näringsliv, politiker, förbund, Hallbolaget och tusentals ideellt engagerade tar ett krafttag för att med en gemensam ansträngning få en permanent hallösning på plats, det är inte bara bra för fotbollen, det är bra för kommunen, distriktet och samhället i stort!

Kenneth Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel