Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Förslaget från Ljusdalsbygdens parti är inhumant och orealistiskt – Vi behöver höja skatten!

Ibland är det inte bäst att rätta munnen efter matsäcken. Räcker inte matsäcken får en rimligen fylla på om det går. Argumentet att en hög skatt skrämmer bort folk från kommunen måste vägas mot vilken effekt det har när den kommunala servicen sänks, skriver Miljöpartiet i Ljusdals styrelse.

Annons

I en insändare skriver Bodil Eriksson, Ljusdalsbygdens parti, ”Skattehöjningar får aldrig bli medicinen på en misskött ekonomisk politik.” Och då säger (MP) att skattehöjning kan krävas om ekonomin är i kris. Kris tycker både hon och vi att det är. Att det är kris är något vi är helt överens om.

Bodil skriver, som sitt partis åtgärd: ”att kommunchefen får i uppdrag att säga upp 90 personer, vilket skulle ge en besparing på 45 miljoner kronor.” Hon skriver sedan ”Att varsla personal är absolut det sista man vill göra som politiker.”

Förslaget enligt vår mening är helt inhumant och orealistiskt. Otaliga familjer och brukare av kommunens service lär drabbas. Det måste vägas mot hur hårt en skattehöjning motsvarande exempelvis halva besparingen gällande 45 uppsagda skulle drabba. Det handlar om drygt 50 öre på 100-lappen. För en person med exempelvis 25 000 kronor i månadslön skulle det innebära 125 kronor. Visst kan det vara tråkigt med en sådan skattehöjning, men det är inte att jämföra med det öde som de uppsagda och deras familjer skulle drabbas av.

Kommunen slipper ju inte ifrån kraftfulla besparingsåtgärder ändå om vi genomför hälften. Men det hela kan på längre sikt underlättas av en genomtänkt inflyttningsstrategi. Egentligen är det inte avgörande vilka politiker som bär skulden för de stora minus kommunen dras med. Det är ju inte vi politiker utan verksamheterna som drabbas av Ljusdalsbygdens Partis (och Valiansens motsvarighet, stött av SD) förslag. Det är barn, unga, gamla och föreningslivet som drabbas. Elever som måste bryta upp från sina kamrater, gamla som inte får hjälp, barnet på förskolan som inte har ett knä att gråta ut i.

Ibland är det inte bäst att rätta munnen efter matsäcken. Räcker inte matsäcken får en rimligen fylla på om det går. Argumentet att en hög skatt skrämmer bort folk från kommunen måste vägas mot vilken effekt det har när den kommunala servicen sänks. Det finns risk för att statliga myndigheter dömer ut bötesbelopp för sänkt arbetsmiljö och befolkningen upprörs över de stenhårda sparåtgärderna.

Miljöpartiet i Ljusdals styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel