Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Förnybara energikällor är avgörande

Bodil Ceballos (MP) och Anders Schröder (MP) om partiets EU-politik.

Karin Bergkvist skriver sin ledare den 16 maj att det vore olyckligt om Miljöpartiet och den gröna gruppen får större inflytande i energifrågan i Europaparlamentet. Detta eftersom vi vill avveckla både kärnkraften och den fossila energin. Vi menar istället att energifrågan och omställningen till förnybara energikällor är en avgörande fråga för om vi ska kunna lämna över ett hållbart samhälle till våra barn.

Ett av våra nya förslag inför EU-valet är att kolkraften ska förbjudas. Vi vill att EU ska bli en kolfri sol- och vindunion, istället för en kol- och stålunion. Det handlar om barnens framtid. Kolet måste ligga kvar i marken om vi ska klara klimatutmaningen. Miljöpartiet föreslår att EU-länderna samordnar sin energipolitik. Förslaget är att göra EU kolfritt, genom att alla kolkraftverk ska förbjudas från år 2030 och att investeringar i nya kolkraftverk förbjuds från 2017.

Vad gäller kärnkraften har Miljöpartiet sedan partiet bildades varit motståndare till kärnkraften. Problemet med kärnkraften är inte främst koldioxidutsläppen. Däremot finns det gott om andra anledningar till att avveckla kärnkraften. Det är ingen slump att vi inte bryter uran i Sverige, processen är smutsig och få vill bo nära en urangruva. Förvaringsproblemet för den giftiga och radioaktiva slutprodukt som kärnkraften genererar har ingen bra lösning och de enorma konsekvenser som en olycka likt den vid Fukushima kan heller inte ignoreras.

Sverige har alla förutsättningar att avveckla kärnkraften till förmån för förnybar energi. FN:s klimatpanel IPCC har konstaterat att det är fullt möjligt att klara hela världens energiförsörjning med enbart förnybara alternativ. Det finns också ekonomiska skäl att satsa på förnybara alternativ. Kärnkraftspriserna har stått stilla eller ökat de senaste decennierna, trots allt prat om teknologisk utveckling på området. Samtidigt är priset på el från solkraft en hundradel idag jämfört med vad det kostade för 40 år sedan, och kurvan är fortsatt brant nedåtgående.

Samtidigt som sol och vindkraft snabbt närmar sig konkurrenskraftiga priser utan subventioner vägrade energiföretaget EDF att bygga ny kärnkraft i Storbritannien om de inte fick subventioner eftersom det inte skulle vara lönsamt annars. Med det i åtanke är det tydligt vad som är framtidens energislag, och därmed också de energislag som kommer gynna en grön omställning mest.

Det är dessutom så att all kolkraft som byggs i Tyskland påbörjades innan beslutet om kärnkraftsavveckling togs, så att hålla kärnkraftsavvecklingen ansvarig för kolkraftsutbyggnaden håller inte. Däremot har regeringsstyrda Vattenfall ett stort ansvar för att de fortfarande satsar på tysk kolkraft.

Miljöpartiet ser att det rimligaste är att satsa på en klimatomställning som inte leder till giftiga gruvor, radioaktivt avfall och öppnar för ett nytt Fukushima. Det hållbara alternativet ser dessutom ut att vara bättre ur ekonomisk synpunkt. Därför vill vi avveckla kärnkraften och den fossila energin.

Bodil Ceballos (MP) riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Anders Schröder (MP) 2:a på riksdagslistan i Gävleborg