Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Förändrat klimat är inte en åsikt, det är ett faktum

Det finns flera sorgliga tecken på klimatförändringar. Glaciärer smälter, extrem torka och översvämningar, brist på vatten. Att CO2 halten i atmosfären stadigt ökar kan mätas och förnekas inte av den som är seriös, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall i en slutreplik till Lars Kamél.

Lars Kamél efterfrågar i en replik bevis för förändrat klimat? För den som vill och vågar se finns tydliga bevis i verkligheten omkring oss.

Vi kan se tydliga tecken på förändrat klimat i de nordliga delarna av vår egen fjällkedja. I Abisko har man unika data efter 100 års noggranna klimatregistreringar. På fjället Nuolja har trädgränsen på 100 år flyttats 250 m uppåt fjället! Glaciärerna smälter snabbt och Kebnekaises sydtopp är nu inte längre den högsta toppen i Sverige. Detta är tydliga och sorgliga tecken på vad som pågår.

Väldigt mycket värre är då miljontals människor på andra kontinenter inte längre kan överleva på sina gamla boplatser då jorden inte längre kan brukas på grund av extrem torka, eller motsatt – svåra översvämningar. Tillgången på rent vatten är akut hotad för en fjärdedel av jordens befolkning.

Att polarisarna och de stora glaciärerna på Grönland och i Asien smälter i snabb takt är ingen åsikt utan ett sorgligt faktum. Jo, klimatet på planeten har alltid förändrats i cykler. Men observera att dessa klimatförändringar sker extremt långsamt och beror på att jordens avstånd till solen varierar. Jordens bana runt solen växlar ju mellan att vara cirkulär och elliptisk. Förskjutningar sker långsamt under tiotusentals år. Idag ser vi en snabb uppvärmning som sammanfaller med industrialiseringen och vår alltmer intensiva förbränning av kol, olja och gas.

Att CO2 halten i atmosfären stadigt ökar kan mätas och förnekas inte av den som är seriös. Genom datering med C 14 metoden visas att kolatomerna kommer just från fossila bränslen. Det är också visat och belönat med Nobelpris att CO2 som gas i atmosfären absorberar långvågig värmestrålning och ger den snabba globala medeltemperaturhöjning vi nu ser. Sannolikt har vi har högst tio år på oss för att vända utsläppskurvorna om klimatförändringarna inte skall skena okontrollerat. Vi har alla ett ansvar för att det inte sker.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, klimataktivist i #FridaysForFuture

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel