Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Fler specialister i allmänmedicin är viktigt – men det kommer inte att räcka

Om Ann-Britt Lindmark-Lagerwall bemödat sig om att läsa vår artikel hade hon förstått att Centerpartiet på intet sätt ringaktar behovet av en primärvård bemannad av specialister i allmänmedicin, skriver centerpartisterna Magnus Svensson och Anders W Jonsson, i en replik.

Replik på insändaren från Ann-Britt Lindmark-Kagerwall: Primärvården i Gävleborg är hotad – regionledningen behöver skärskåda hur man skött sitt uppdrag!

För oss är det helt avgörande att merparten av den svenska befolkningen kan få en fast läkare i primärvården. Då kommer inte antalet specialister i allmänmedicin att räcka. Om man räknar på en läkare per 1 500 innevånare så fattas det redan i dag 1 700 specialister i allmänmedicin. Om man som Lagerwall vill ha en läkare per 1 000 innevånare blir bristen ändå större.

Att utbilda fler specialister i allmänmedicin är viktigt men det kommer inte att räcka. Centerpartiet är därför beredda att, precis som man gjorde i Norge, öppna även för andra läkare att arbeta i primärvården och vara fasta läkare. De kommer inte att kunna göra samma jobb som en specialist i allmänmedicin men om valet är en stafettläkare (som inte alltid är specialist i allmänmedicin) och en ST-läkare eller en läkare med annan specialistkompetens som fast, ordinarie läkare är valet enkelt för oss.

Om förändringarna i primärvården ska lyckas är det helt avgörande att vi får fler fasta läkare. För oss är det inte nedmontering.

Ann-Britt Lindmark Lagerwall blir svaret skyldig hur hon tänker lösa problemet med den stora läkarbristen i primärvården.

Magnus Svensson (C)

Anders W Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel