Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Erat svar, Lena Svahn och Stina Bohlin, stärker mina misstankar om att ni inte förstått uppdraget

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Det är inte utbildningsnämndens ansvar att kommunen har en god ekonomisk hushållning, det är ett ansvar som åligger kommunstyrelse och kommunfullmäktige. När det gäller renoveringsbehov av Hybo skola är inte heller det en fråga för utbildningsnämnden då fastigheten förvaltas av AB Ljusdalshem, skriver Fredrik Röjd (LB).

Svar på Bohlin och Svahns insändare: Har du dragit på dig en släng av populism i höstmörkret Fredrik Röjd?

Att antyda att en politisk motståndare hänger sig åt populism är något av en modern klassiker inom området politisk härskarteknik, ett område där Stina Bohlin och Lena Svahn i sin insändare uppvisar goda kunskaper.

I min föregående insändare antydde jag att dessa två politiker, som tillsammans utgör presidiet i Ljusdals kommuns utbildningsnämnd, inte riktigt har förstått sig på sitt uppdrag. Deras svar stärker mina misstankar!

För det första är det inte utbildningsnämndens ansvar att kommunen har en god ekonomisk hushållning, för det är ett ansvar som åligger kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

När det gäller renoveringsbehov av Hybo skola är inte heller det en fråga för utbildningsnämnden då fastigheten förvaltas av AB Ljusdalshem (tidigare av fastighetsavdelningen). Här borde nämnden ta kontakt med kommunrevisionen för det verkar som att man inte alls har fått det fastighetsunderhåll som nämnden betalat för genom hyran till fastighetsavdelningen. Vart har dessa pengar tagit vägen egentligen?

Skollagen är tydlig, och på flera punkter är det fastställt att skolan ska ge förutsättningar för så många elever som möjligt att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Det är även fastställt att kommunerna ska fördela pengarna till skolväsendet efter barnens och elevernas olika behov (skollagen 2 kap. 8 b §). Detta innebär i praktiken att om det exempelvis finns fler barn med särskilda behov i Hybo skola än i andra skolor så ska Hybo skola ha mer pengar än de övriga per elev. Det här är inget som kommunfullmäktige i Ljusdal kan styra, för lagen är stiftad av riksdagen och det är utbildningsnämndens ansvar att säkerställa att dessa bestämmelser efterlevs – och det även om nämnden därigenom stöter sig med kommunledningen. Så är lagen konstruerad.

Bohlin och Svahn skriver vidare att de avser att spara 40 miljoner kronor utan att sänka kvaliteten eller att göra klasserna större. När jag gör en snabb överslagsräkning baserad på en normal lärarlön i Ljusdal inklusive sociala avgifter ger det för handen att minst 60 heltidslärartjänster behöver avvecklas i kommunen.

Är det någon som på allvar tror att Ljusdals kommun kan göra sig av med 60 lärartjänster utan att göra klasser större eller kvaliteten sämre?

Fredrik Röjd, fil mag samt lokalpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel