Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Era svar väcker flera nya frågor – har våra medlemmar inte ert förtroende?

Artikel 56 av 58
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Från vår sida kan vi tyvärr konstatera att utbildningsnämndens Stina Michelson(S) och Lena Svahn (S) trots våra insändare i ämnet inte vill ta det ansvar som ligger på er enligt skollagen. Det är anmärkningsvärt att ni nonchalerar detta då vi ju inte hittat på själva utan har källhänvisningar till just skollagen, skriver Christian Jensen, kommunombud Ljusdal för Lärarnas riksförbund.

Den 2 augusti skrev ni i er insändare “Vi tror på den kompetens som finns inom förvaltning och rektorsgrupp”.

Den 12 augusti skrev ni att era antagonister “underminerar hela förvaltningen och rektorsorganisationen”.

Av dessa insändare drar vi tyvärr slutsatsen att våra medlemmar inte har kunskap att bidra med, hade det förhållit sig annorlunda hade ni nöjt er med att skriva “vi tror på den kompetens som finns inom förvaltningens anställda”.

Att våra medlemmar inte har ert förtroende är dock inte förvånande. De arbetar utifrån skollagen och kommer därför ge sina professionella bedömningar utifrån den, medan ni, som ni åter skriver, jobbar utifrån kommunallagen. Från vår sida kan vi ju tyvärr konstatera att ni trots våra insändare i ämnet inte vill ta det ansvar som ligger på er enligt skollagen. Det är anmärkningsvärt att ni nonchalerar detta då vi ju inte hittat på själva utan har källhänvisningar till just skollagen, den speciallag som gäller på skolans område och den lag som ni förväntas fullgöra.

På tal om källhänvisning, den 12 augusti skrev ni, “Ljusdal får statsbidrag för att bedriva åtta grundskolor i kommunen.” Jag bad då er om underlaget till det uttalandet, vilket jag fick föredömligt snabbt. Det tackar jag för. Underlaget var en skärmdump från en artikel i “Dagens Samhälle” från 30 januari 2020. Artikeln heter “Kommunerna som har för många skolor – hela listan“. Artikeln belyser att behoven enligt utjämningssystemet inte alltid stämmer överens med den verkliga skolstrukturen. Gott så.

Fast det uppstår två frågor. För det första: som artikeln redogör så är utjämningssystemet en beräkningsmodell, ungefär som en karta är en modell över ett geografisk område, om liknelsen tillåts. Så om jag puttrar på i min lilla eka och går på grund på ett skär som inte är utmärkt, är det då sjökortet eller verkligheten som det är fel på? För det andra: är det tredje statsmakten som ska ge direktiv för skolan?

Sedan är det en mening som är väldigt intressant i er insändare från den 12 augusti. Nämligen “Ljusdal får statsbidrag för att bedriva åtta grundskolor i kommunen. Vi bedriver totalt tio stycken, lever över våra tillgångar och i slutändan får varje enskild elev en mindre peng. Är det så vi ska hantera skattepengar?” Enligt Ljusdals kommuns hemsida finns det sju grundskolor i kommunen, vilka är de tre sista?

Christian Jensen Kommunombud i Ljusdals kommun Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel