Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Enskogen räddades av en gemensam insats – inte bara av Ramsjökåren

Släckningen och räddningen av Enskogen var ett arbete som gjordes av en gemensam styrka från stora delar av EU och styrkor från hela vårt land. Att gå ut och säga att Ramsjökåren räddade byn är att ta till, skriver Kjell Inge Wennberg.

Replik på insändare från Sven Stockzell: Är minnet så kort? Ska verkligen Ramsjö räddningstjänst nu få sparken?

Med all respekt för dig Sven, så skulle jag vilja veta hur Ramsjö kåravdelning ”räddade” Enskogen. Man fick ett bevakningsuppdrag att bevaka byn, men släckningen och räddningen var ett arbete som gjordes av en gemensam styrka från stora delar av EU och styrkor från hela vårt land. Att gå ut och säga att man räddade byn är att ta till.

Att sedan påstå att man skall lägga ner räddningstjänsten är också fel. Det som föreslås är en ombildning till räddningsvärn, samma som finns i Los, Kårböle och Tandsjöborg och som fungerar väldigt bra. Att ha beredskap vissa timmar skapar en falsk trygghet där man inte vet när och hur det funkar. Två man i beredskap kan inte rökdyka och har en instruktion att skydda omkringliggande byggnader och frysa ett nödläge. Att man inte skulle ställa upp för byn tror jag kan lösas med flera personer inskrivna i värnet. Att blanda in ambulans och sjukvård är också missvisande, eftersom sjukvård är ett område som Region Gävleborg ansvarar för och räddningstjänsten har ett avtal på alla stationer om IVPA ( i väntan på ambulans), vilket också fungerar bra på alla orter.

Det som också har en betydelse är att kåren i Ramsjö har samma skyldigheter att öva ett antal timmar per år, vilket inte sker i många fall. Ett väl fungerande värn är ett rimligt skydd enligt Lagen om skydd mot olyckor och det har inget med utarmning att göra. ”Utarmningen” av bygden är i det här fallet att man ställer samma krav som på andra orter i vår kommun.

Kjell Inge Wennberg, kommuninnevånare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel