Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: E-cigaretter är en inkörsport till rökning – de stora förlorarna är ungdomar som ännu inte börjat röka

För människor som vill sluta röka finns effektiva metoder som har stöd i oberoende forskning, medan mycket tyder på att e-cigaretter är motsatsen – en inkörsport till rökning, skriver Kristina Sparreljung, Jan Nilsson och Linnea Hedman i en replik på ett debattinlägg av Claude Guiron och Christian Angell från tobaksföretaget Philip Morris.

Annons

Företrädare för tobaksindustrin, Claude Guiron och Christian Angell från Philip Morris, skriver att e-cigaretter är mindre skadligt än att röka vanliga cigaretter. De menar att det främst är cigarettröken som är skadlig.

Läs repliken från tobakföretaget Philip Morris: Att röka är inte riskfritt – men e-cigaretter är bättre än vanliga cigaretter

Nikotin är ett ämne som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ-2, fosterskador och psykiska sjukdomar. Detta alldeles oavsett hur man får i sig det. Dessutom bildas en ånga som utöver nikotinet också innehåller de cancerframkallande ämnena formal- och acetaldehyd samt flera metaller som irriterar luftvägarna. Att prata om mer och mindre skadliga nikotinångor är därför ett märkligt argument.

Philip Morris hävdar att skadliga ämnen i ångan har reducerats med 95 procent i e-cigaretter jämfört med vanliga cigaretter. Den här siffran återfinns framför allt i studier gjorda av tobaksindustrin. Oberoende forskargrupper har inte visat på en så kraftig minskning av skadliga ämnen.

Läs det första inlägget i debatten från Sparreljung, Nilsson och Hedman: Uppmärksamma farorna med e-cigaretter i Gävleborg

Tvärtom sammanfattar den europeiska lungorganisationen, European Respiratory Society, de långsiktiga effekterna av att röka e-cigaretter som ”okända”. Det finns enligt dem därmed inga bevis för att e-cigaretter skulle vara bättre än tobak på lång sikt.

För människor som vill sluta röka finns effektiva metoder som har stöd i oberoende forskning, medan mycket tyder på att e-cigaretter är motsatsen – en inkörsport till rökning. Men om tobaksindustrin får sin vilja igenom är det inte bara dagens rökare som förlorar. De största förlorarna är de som ännu inte har börjat röka, nämligen våra ungdomar.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Linnea Hedman, docent i epidemiologi och folkhälsovetenskap, Umeå universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons