Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Du har rätt i en del om vargen, Edvin Säll, men vi behöver korrigera några av dina uppgifter

Edvin Säll skriver att det är orimligt att en tredjedel av alla vargar finns i Gävleborgs län. Enligt 2018/2019 års inventering finns cirka 53 av 300 vargar i Gävleborg, skriver enhetschef Joel Isensköld och landshövding Per Bill, Länsstyrelsen Gävleborg i en replik till distriktsordföranden i Centerpartiets ungdomsförbund Gävleborg.

Annons

Med anledning av Edvin Sälls debattartikel, publicerad 17 december, behöver länsstyrelsen förklara och korrigera några av skribentens påståenden.

Länsstyrelsen, med landshövding Per Bill i spetsen, ansvarar för att utifrån rådande politik leda den regionala förvaltningen av de stora rovdjuren i länet. Det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken är att bibehålla gynnsam bevarandestatus, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.

I april 2019 slog Naturvårdsverket fast att det ska finnas 300 vargar i Sverige för att säkra gynnsam bevarandestatus. Det är det vi på länsstyrelserna har att förhålla oss till.

För att hålla koll på vargstammen utför länsstyrelserna årlig inventering av varg. För att uppskatta antalet individer multipliceras antalet föryngringar med tio. Den senaste inventeringen, som utfördes vintern 2018/2019, visade att 9 familjegrupper med föryngring rör sig i Gävleborgs län. Eftersom vissa av grupperna rör sig över länsgränser fastställdes resultatet till 5,3 länsegna. Det vill säga 53 individer.

På ett möte ordnat av LRF i Kilafors tidigare i december uppskattade en av länsstyrelsens inventerare att det i dagsläget finns cirka 70–90 vargar i länet. Detta är dock just en uppskattning då säsongens inventering ännu pågår. Resultatet från föregående års inventering är det som länsstyrelsen har att förhålla sig till.

Edvin Säll skriver vidare att Gävleborg 2019 tilldelades en miniminivå på 3,5 årliga vargföryngringar. Det är rätt. Länsstyrelsen arbetade dock för att den tidigare miniminivån på två föryngringar inte skulle förändras. För att helheten skulle gå ihop blev ändå alla län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet tvungna att korrigera sina förslag och den slutgiltiga miniminivån för Gävleborg blev 3,5 föryngringar. Utifrån den har sedan länets viltförvaltningsdelegation (VFD) beslutat om en förvaltningsnivå på 4,0 årliga föryngringar. I VFD sitter representanter för olika intressen, bland annat jägare, skogsägare, jordbrukare och naturvård samt regionpolitiker.

Edvin Säll skriver att det är orimligt att en tredjedel av alla vargar finns i Gävleborgs län. Enligt 2018/2019 års inventering finns cirka 53 av 300 vargar i Gävleborg. Länets förvaltningsnivå säger att vi ska ha cirka 40 av 300 vargar i länet. Länsstyrelsen hade därför haft utrymme för ett uttag via licensjakt 2020. Men Naturvårdsverket har bedömt att vargstammen inte tål någon licensjakt nationellt och därför har inte någon länsstyrelse fått rätten att fatta beslut om licensjakt.

Joel Isensköld, enhetschef

Per Bill, landshövding

Länsstyrelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel