Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Dina argument om vargen är gamla och luktar skrämseltaktik

Utrotningen av vargen på 1700-talet hade inte folklig förankring. Det var skrämseltaktik gentemot allmänheten. Enligt en undersökning vill en majoritet av Svenska folket ha varg i vår natur, skriver Yvonne Öhman, föreningen Nordulv.

Replik på insändare från Ingvar Persson: Våra förfäder gjorde allt för att bli av med vargen – ingen vill ha tillbaka den tiden

Det du lägger fram angående antalet vargar är dina egna spekulationer som helt saknar bevis. Det vi presenterar är de uppgifter våra myndigheter redovisar. Fortfarande så var 170-270 vargar ett spann inom vilket Naturvårdverket skulle sätta ett minimiantal av vargar vi skulle ha. Källa miljödepartementet.

Urklippt ur mail:

"Riksdagen har fattat beslut om referensvärden för gynnsam bevarandestatus för de ovan nämnda rovdjuren (prop. 2012/13:19 En hållbar rovdjurspolitik). Referensvärdena är det lägsta antalet för rovdjur på nationell nivå som inte får understigas. Referensvärdena anges som ett intervall för populationsstorlek. För vargen är intervallet 170-270 djur. Det är Naturvårdsverkets uppgift att fastställa ett referensvärde för gynnsam bevarandestatus i det angivna intervallet. Verket har bestämt referensvärdet till 270. 270 är alltså inte ett tak för vargstammen.

På uppdrag av regeringen gjorde Naturvårdsverket 2015 en analys av vilket antal vargar som behövs för gynnsam bevarandestatus. Den säger 300 individer under förutsättning att det invandrar minst en varg med nya gener var femte år.

Vänliga hälsningar

Viktoria Chlot Departementssekreterare Miljö- och energidepartementet"

Minst 300 vargar är vad Sveriges riksdag har anmält till EU att vi anser vara gynnsam bevarandestatus och vi förbinder oss att följa detta. Så vad du än anser så kan vi aldrig skjuta ner stammen till 170 vargar. Då hamnar vi i EU-domstol och riskerar miljardbelopp i böter. Vi är redan föremål för en överträdelse i EU som ligger vilande där än så länge.

Dina argument är desamma som från 1700-talet. Du borde kanske läsa denna artikel i tidningen Forskning och framsteg från 2011. Där står bland annat att utrotningen inte hade folklig förankring.

Så beslutet var inte våra förfäders utan det var adeln och kungen som ansåg sig ha ensamrätt till viltköttet. Nu är det delar av jägarkåren som uppenbarligen har samma åsikt. Och metoden är densamma. Skrämseltaktik gentemot allmänheten.

Enligt en undersökning av Novum så vill en majoritet av Svenska folket ha varg i vår natur. Även i de så kallade varglän där endast 36% vill ha färre vargar. Att ingen vill ha tamdjur dödade av varg är en självklarhet. Men till skillnad från 1827 då det fanns cirka 2000 vargar så har vi nu färre än 350 vargar enligt senaste inventeringen.

(Ett flertal redan inventerade och medräknade vargar har dessutom försvunnit i skyddsjakter och trafikolyckor.)

Dessutom finns bättre möjligheter att skydda sina djur i form av rovdjursavvisande stängsel till boskap och skyddsvästar till jakthundar. Vilket man kan söka bidrag för.

Yvonne Öhman, ordförande Nordulv 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel