Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Din replik var naiv och elak Carina Möberg – det är tufft att jobba med demenssjuka

Att påstå att den som ger en beskrivning av de förhållanden som faktiskt råder på många håll inom vården, inte skulle passa för yrket och därmed ska skaffa sig ett annat arbete, är både naivt och elakt. Jag skulle inte vilja hamna på ett ställe som drivs med den inställningen som beskrivs i repliken, skriver Susanne, uska i hemtjänsten i en replik till Carina Möberg.

En undersköterska skrev en insändare, där det beskrivs hur det kan vara att arbeta med vårdtagare med olika former av demenssjukdomar. Skulle det vara något som man inte ska tala om? Repliken på insändaren tycker tydligen det, eftersom hon anser att det på något sätt skulle vara fel att gå ut offentligt med den sortens information. Undersköterskan ifråga pekar inte ut någon eller en speciell arbetsplats.

Det är tufft att jobba med demenssjuka eftersom det kräver mycket uppmärksamhet och energi för att få det hela att fungera. Att då och då kunna ta en paus för en kopp kaffe eller ett toalettbesök är nödvändigt för personalens återhämtning. Vi som jobbar i vården, i de allra flesta fall, gör vad vi kan för att vårdtagarna skall ha det så bra som möjligt. Dock är det så att vi också är människor som inte har övermänskliga krafter eller är "änglar med vita vingar" som förväntas stå ut med precis allt, fortfarande ljuvt leende. Visst kan man ta en kopp kaffe i samband med dokumentation men det handlar också om att få rensa huvudet och få en liten stund för sig själv.

Naturligtvis är det en dröm för en entreprenör (eller fd var det visst i det här fallet) att ha så låga kostnader som möjligt när det gäller personal. Att ha personal som snällt och villigt fogar sig efter alla situationer som uppstår och som aldrig, aldrig klagar! Klagomålen riktar sig aldrig mot enskilda vårdtagare, det är deras sjukdom som gör att de är jobbiga att ta hand om. Berättigade klagomål avser arbetsförhållanden som stundtals är orimliga och som också kan äventyra vårdtagares säkerhet. Den som har det allra minsta kunskaper om demenssjukdomar vet att de sjuka kan var mycket påhittiga, argsinta, utåtagerande och så vidare.

Att då påstå att den som ger en beskrivning av de förhållanden som faktiskt råder på många håll inom vården, inte skulle passa för yrket och därmed ska skaffa sig ett annat arbete, är både naivt och elakt. Jag skulle nog vilja säga att om jag har oturen att bli demenssjuk, så skulle jag inte vilja hamna på ett ställe som drivs med den inställningen som beskrivs i repliken.

Susanne, uska i hemtjänsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel