Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Dialog är bra – godtrogenhet är farligt

Moderaterna Hans Wallmark och Pål Jonson svarar Gudrun Schyman och Karin Utas Carlsson med anledning av den ryske ambassadörens besök i Delsbo.

Läs även: REPLIK: Hur kan vi få säkerhet och fred?

Moderaternas tycker att det är bra med dialog, men samtidigt får man inte vara naiv. Gudrun Schyman och Karin Utas Carlsson skriver i en replik på oss att ”Rysslands perspektiv kommer sällan fram i den svenska debatten.” Detta apropå att fredsrörelsen vid Hudiksvalls fredsdagar nyligen lät Rysslands ambassadör i Sverige prata fred och kärnvapennedrustning samtidigt som Kreml beordrar massarresteringar av oppositionen, bedriver ett krig i Ukraina och giftmördar regimkritiker utomlands.

Fredsrörelsen bortser helt från detta och levererar kålsuparteorin om att Ryssland och Nato har lika stor skuld till den ökade spänningen i närområdet. Det handlar rent av att ge eko till Moskvas narrativ: ”Krigsmaterial och personal förs inpå Rysslands gränser”!

På relevant undran om varför det inte riktas frågor till ambassadören om pågående övergrepp och skenrättegångar meddelas att ”vårt fokus ligger på hur vi kan nå fred.”. Då förvandlar man sig frivilligt till ett nyttigt verktyg i händerna på den råa och brutala makten.

Man måste kunna se verkligheten med öppna ögon. Det är Ryssland som inrikespolitiskt går i allt mer auktoritär riktning och där Vladimir Putin ändrar lagar för att kunna bli president på livstid. Det är Ryssland som skapar en ökad osäkerhet genom att bedriva anfallskrig, ändrar på gränser med militärt våld och använder kärnvapenhot mot Danmark och Norge. Det är Ryssland som sitter på kärnvapen och avancerade robotsystem i Kaliningrad endast några mil från svenska vatten.

I stället för att tydligt ta avstånd från detta väljer fredsrörelsen, med stöd av lokala vänsterpartister, att bjuda in den ryske ambassadören för att prata fred, klimat och manifestera mot kärnvapen. Precis som under det kalla kriget bistår fredsrörelsen Kreml med att sprida desinformation och blanda bort korten.

Genom sitt agerande undergräver Ryssland möjligheterna till meningsfull dialog och säkerhet. När kommer fredsrörelsen inse detta och ta kraftfullt avstånd från rysk aggression och upprustning?

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson och Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel