Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det räcker inte med kosmetika i Ljusdals kommun – vi måste fråga oss om det jobbas med rätt saker?

László skriver att han önskar att läsare av hans insändare reagerar. Jag kan bara hålla med, men det har visat sig svårt tidigare. Det handlar till syvende och sist om kommuninvånarnas skattemedel. Och det behövs en översyn av verksamheterna från botten och upp, skriver Kurt L. Rådlund.

Replik till insändare från László Gönczi: Vi måste höja skatten om vi ska kunna värna de äldre även efter coronahotet

László, är detta verkligen sant? Kommunen har dålig ekonomi, det är sant, men så har det varit i många år. Och så länge ingenting görs som verkligen har en påverkan, inte bara budgetmässigt utan även resultatmässigt, kommer det att fortsätta så. Det kan konstateras att det inte är enbart omsorgsnämnden som går back.

För att citera László: "nämnden jobbar ihärdigt på att finna olika sparbeting". Det betvivlar jag inte, men jobbas det med rätt saker? Coronapandemin som pågår just nu, kräver exceptionella åtgärder. Det kan kanske bli så, att det behövs åtgärder även i fortsättningen, men detta får inte vara en ursäkt för att inte ordentligt se över hur nämnden/nämnderna tidigare fungerat. Det behövs en ordentlig översyn, som fastställer alla problemområden, och att dessa områden åtgärdas. Det räcker inte med kosmetika, det vill säga skrapa i det övre skiktet och tro att det är tillräckligt. Hela verksamheten/verksamheterna behöver en översyn, från botten och upp.

En annan fundering är om fördelningen är rätt. Det kanske är så att vissa nämnder kräver, och behöver, mer pengar än andra. Det innebär att kommunens intäkter och utgifter måste nagelfaras. Vad är kommunens uppgift?

László skriver att han önskar att läsare av hans insändare reagerar. Jag kan bara hålla med, men det har visat sig svårt tidigare. Det handlar till syvende och sist om kommuninvånarnas skattemedel. Därför borde det vara av stort intresse för medborgarna att ta reda på vart deras pengar tar vägen, och hur hanteringen sker. Politiker tillsammans med tjänstemän måste reagera, och se till kommuninvånarnas bästa. En större öppenhet behövs. Det finns inte plats för enbart "politiskt tyckande".

Kurt L. Rådlund, ledamot i KPR, ordförande i Hennan PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel