Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det räcker inte att skrapa på ytan och stänga boenden för att rädda en kommun

Jag håller med både László Gönczi och Sören Molander, en omfördelning och överföring av statens skatteintäkter är den enda utvägen för att rädda kommunen. Men det är av största vikt att en effektivisering av verksamheterna går före en skattehöjning, skriver Kurt L Rådlund.

Replik på László Gönczis replikSören Molanders insändare.

Det är korrekt det som Sören Molander påpekar och som László håller med om. En omfördelning och överföring av statens skatteintäkter är den enda utvägen. Vi är dock inte där än, så tills vidare är det skatteintäkter och de så kallade statliga bidragen vi tills vidare får lita till.

László skriver i sin replik att en del av problemet kan lösas genom en översyn av, samt en omprioritering av verksamheterna. Ordet som valts bör inte vara "kan" utan "skall". Det är av största vikt att en effektivisering av verksamheterna går före en skattehöjning. Det räcker inte med att skrapa på ytan och stänga boenden. Underskotten i bland annat omsorgsförvaltningen har kunnat fortgå under flera år, utan att kommunen har reagerat kraftfullt. En skattehöjning kan annars tas för en intäkt till att slippa en verksamhetsförändring. När en effektivisering av verksamheterna och en omfördelning väl är utförd, kan en översyn av skattesystemet ta vid.

Konstateras kan dock att skatteunderlaget minskar i Ljusdals kommun, och har så gjort under en tid. Detta är också något som kommunen måste arbeta med. Den arbetande delen av övriga landets befolkning, flyttar inte in i en kommun där neddragningar av bland annat välfärden, skolor etc. är pågående. Kommunen får inte tappa greppet om sin ekonomi. Signalerna utåt skall vara positiva. En aktiv kommunledning är A och O.

Kurt L Rådlund, ledamot KPR, ordförande Hennan PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel