Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det här är inget som vi på Ulvberget hittat på nu – vi följer kontraktet

Det finns ett kontrakt skrivet om att biståndsorganisatinerna gratis får lämna tillbaka max samma vikt som de hämtar på Ulvberget. Det står alltså i kontraktet, men har inte följts upp tidigare, skriver Pär Norberg, avfallschef Hudiksvalls kommun.

Annons

Svar på insändare från JanÅke Larsson: Magstarkt att ge sig på biståndsorganisationer för att få intäkter till kommunen

Det stämmer att när du jobbade på Suez så hämtade ni på kommunens uppdrag grovavfall hos hushållen. Så gör vi än i dag och det betalar hushållen via sin avfallstaxa.

2016 skrevs kontrakt med Dakapo, Röda Korset, Erikshjälpen och Hjälp till Liv om att de hämtar gratis var sin vecka på återbruket och får gratis lämna tillbaka max samma vikt som de hämtar. Det står alltså i kontraktet men har inte följts upp tidigare.

Läs också artikeln: Nya avgifter från kommunen kan slå hårt mot biståndsorganisationer: "Jag kokade och skakade"

Nu har mängderna som några av organisationerna kommer tillbaka med ökat. Vissa lämnar tillbaka många gånger mer än de hämtar. Det kostar avfallsavdelningen hundratusentals kronor per år. Därför uppdateras samarbetet så att det stämmer med kontraktet. Att vi nu följer upp kontraktet är nytt.

Att verksamhetsavfall inte ingår i hushållens avfallstaxa gällde även de år du jobbade i branschen. Det här är inget som avfallsavdelningen har hittat på nu utan är en lag och taxesystem.

De flesta ideella organisationer och föreningar brottas med ekonomin för att få ihop till det som måste betalas: hyror, transporter, vatten och avlopp, el, försäkringar, skötsel av ekonomin och även avfallshantering. En del hör av sig och vill slippa avfallsavgifter. Men det finns ett system att hålla sig till och vi måste behandla alla lika, även om det är ett gott syfte i föreningen.

I det här samarbetet är tanken att föreningen får låna och försöka sälja materialet från återbruket. Det de inte kan sälja (plus lite till) är de välkommen tillbaka med utan avgift.

Taxesystemet och lagen gör alltså skillnad mellan om det är privatpersoner eller verksamheter som lämnar avfall. Företag och verksamheter betalar för att lämna grovavfall på avfallsanläggningen. Exempelvis betalar bostadsbolag, äldreomsorgen, tillverkande företag, antikvitetshandlare och sociala företag som tömmer dödsbon.

Som privatperson har du Jan-Åke redan betalat för ditt besök på återvinningscentralen via din avfallstaxa.

Pär Norberg, avfallschef Hudiksvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel