Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det handlar om barnens rätt – inte om Svenska kyrkans rätt att sprida sin kunskap

Religion är inte kunskap, det är tro. Vill Bergsten (KD) låta Asatroende undervisa föreskolebarn om sin "kunskap" eller utestänger Bergsten allt utom att "fördjupa kunskaperna om vår kristna jultradition"? undrar Dejan Petrovic.

I en insändare, torsdagen den 28:de november, använder även Anders Bergsten (KD) Barnkonventionen som grund för att lotsa in förskolebarn i Svenska kyrkans hägn. I vanlig ordning tolkas konventionen som en viss potentat lär tolka en viss bok.

Tankegången börjar med en felciteringen: "Enligt Barnkonventionens artikel 27 slås det dessutom fast att alla barn har rätt till social, moralisk och andlig utveckling." Det tycks sedan leda till slutsatsen att Svenska Kyrkan har någon slags kunskapsföreträde och allmänpedagogisk rättighet gentemot förskolebarn. Svammel!

Den korrekta lydelsen av den delen av artikel 27 är: "Konventionsstaterna erkänner varje barns rätt till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling."

Barnkonventionen handlar om barnens rätt, inte religioner rätt till att ge barn "kunskap".

I artikel 14 skrivs: "Konventionsstaterna ska respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet."

Barnkonventionen blir svensk lag från den 1 januari 2020. Den återges i sin helhet på UNICEF Sveriges hemsida.

Det Bergsten (KD) ondgör sej över rör enbart skoltid. Vad barnen besöker annars lägger sej skolan inte i. Bergsten (KD) använder ord som "utestänga". Låt oss utgå från det och vad han skriver om julen: "Ett starkt kulturarv och en lång tradition i Sverige är absolut julen." Det är sant. Julfirandet ligger så långt tillbaka i heden tid att vi inte ens vet vad ordet "jul" betyder, men är förknippat med Oden.

Vill Bergsten (KD) låta Asatroende undervisa om sin "kunskap" eller utestänger Bergsten allt utom att "fördjupa kunskaperna om vår kristna jultradition".

Religion är inte kunskap, det är tro. Kunskapsförmedling sköts bäst av skolan.

God Jul!

Dejan Petrovic, Rösten

Läs också tidigare insändare:

Kyrkoherden i Bollnäs, Ingrid Augrell: Snart tändas tusen juleljus – har inte barnen rätt att få veta varför?

Dejan Petrovic: Snart tändas tusen juleljus – men pådyvla inte ungarna religion

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel