Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Det handlar om att stå upp för allas lika värde och för mänskliga rättigheter

Detta handlar inte om att vara emot Israels existens utan en kritik mot en ockupation och en politik som behandlar palestinierna olik den israeliska befolkningen. Det handlar om att stå upp för allas lika värde och för mänskliga rättigheter, skriver Lisa Stern och Elisabeth Stern i en replik till David Duveskog.

Annons

Du tycker att det i reportaget finns antisemitiska undertoner och syfte att svartmåla Israel och den judiska befolkningen vilket är en kränkande beskrivning. Sionism och antisemitism har helt olika innebörder. Att kritisera Israels planer på ett sionistiskt rike på ockuperad mark är nödvändigt och legitimt. Sionismen innebär att man anser sig ha historiskt rätt till området utan att tänka på den palestinska befolkningen. Att förfölja judar -antisemitism (eller andra grupper) är avskyvärt nu som det alltid har varit.

Läs Duveskogs kommentar: Vägra bojkotta Israel – en ensidig demonisering av israeler är inte fredsfrämjande

När staten Israel bildades 1948 fördrevs 750 000 palestinier som redan bodde där från sina hem. I dag finns det fortfarande 19 palestinska flyktingläger i Gaza och på Västbanken.

De kristna och de muslimska palestinierna bor och lever tillsammans i fred under samma ockupation och med samma problem den orsakar.

Israel är en militärmakt som styr och kontrollerar Västbanken där palestinierna bor med lagar och regler som liknar en apartheidpolitik.

Israel är det land i världen som underlåtit att uppfylla flest FN resolutioner. Israel fördöms ständigt för sina handlingar mot mänskliga rättigheter av oberoende organisationer och organ såsom bland annat FN, Amnesty, Internationella domstolen i Haag och B’Tselem (Israelisk människorättsorganisation).

Läs artikeln med Elisabeth Stern: Hon vill att Eurovision bojkottas – har sett palestiniernas verklighet: "Man blir ledsen och modfälld"

Västbanken är som ett lapptäcke med utspridda palestinska byar och städer och består inte av ett sammanhängande palestinskt landområde. Områden däremellan kontrolleras och styrs av Israel bland annat där de illegala israeliska bosättningarna, in och ut passagerna ur palestinska städer/ byar samt vägarna ingår. De illegala bosättningarna på ockuperad mark är idag 169 stycken.

Om Israel byggde en separationsbarriär på sin gräns eller försedde den gränsen med vägspärrar skulle säkerhetsargumentet vara lättare att förstå. Men Israel bygger en barriär på palestinsk mark och placerar ut vägspärrar mellan palestinska städer och byar. Barriären har dragits så att naturtillgångar såsom vattentillgång samt jordbruksmarker hamnat på den israeliska sidan. Tillträde till sjukhus, skolor och annan samhällsservice spärras av och familjer skiljs åt.

Barriären avskiljer och isolerar palestinska områden ifrån varandra och sammanbinder de israelska bosättningarna. Mellan bosättningarna finns det vägar som bara bosättarna får använda. Israelerna och turisterna kan åka var de vill utan problem. Palestinier på Västbanken får till exempel inte besöka Jerusalem, israeliska städer eller Gaza.

Detta handlar inte om att vara emot Israels existens utan en kritik mot en ockupation och en politik som behandlar palestinierna olik den israeliska befolkningen. Det handlar om att stå upp för allas lika värde och för mänskliga rättigheter.

Lisa Stern och Elisabeth Stern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons