Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det går att få apotekets läkemedel hem till dörren

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det finns flera alternativ så att riskgrupper ska kunna få tag i sina läkemedel på ett säkert sätt i dessa coronatider, skriver Apoteket i ett svar till en fråga från Lotta Håkansson och Pia Lennberg på Reumatikerförbundet.

Svar på insändaren: Borde man inte kunna leverera läkemedel direkt hem till kunden?

Lotta Håkansson och Pia Lennberg på Reumatikerförbundet efterlyser en lösning för att få läkemedel hem till dörren i coronatider med hjälp av Apoteket och PostNord. Den lösningen finns och vi kan även erbjuda andra alternativ som kan hjälpa riskgrupper och andra att få sina läkemedel.

Alla Apotekets produkter, även receptbelagda, finns att köpa på apoteket.se eller via vår app Mitt Apotek. Om beställningen får plats i brevlådan kan vi i samarbete med Postnord skicka den ända hem.

Men det finns också andra alternativ. Expressutlämning innebär att du beställer och betalar på nätet och hämtar läkemedlen på ett lokalt apotek. Det lokala apoteket skickar sms när beställningen är klar. På så sätt behöver den som hämtar varorna bara vara inne på apoteket en kort stund. På flera orter går det att få läkemedel hemlevererade samma dag mot en avgift.

Med Apoteket DosPac kan den som behöver många olika mediciner få dem färdigsorterade i dospåsar. Apoteket DosPac kan hämtas på apotek eller levereras hela vägen hem. Det finns också möjlighet att få hjälp eller handla åt någon närstående med hjälp av fullmakt. Då kan du hämta ut en annan persons recept hos oss, både på apotek och online. Du kan även hämta ut läkemedel till en vän eller anhörig om du tar med både deras och din egen legitimation.

Ytterligare ett alternativ är att använda en engångsfullmakt som laddas ner via vår hemsida. I dessa coronatider samarbetar vi också med GodHjälp och lokala organisationer som hjälper sjuka och riskgrupper med leveranser av receptfria apoteksvaror. Förhoppningsvis kan både människor i riskgrupper och människor som är sjuka hitta något alternativ som passar dem och som gör att de får sina livsviktiga läkemedel.

Magnus Frisk, på Apotekets kommunikationsavdelning

Fotnot från redaktionen: Apoteket.se är en aktör som erbjuder denna tjänst. En annan är t ex Apotea tipsar signaturen Early Bird. Det finns idag flera privata aktörer som säkert också erbjuder tjänsten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel