Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det finns en stor glädje över att få fiber i byn – och jag älskar mentaliteten hos människorna i Los!

Min erfarenhet är att det finns en stor glädje i byn över att vi till slut får fiber. Jag vet sedan tidigare att det finns en enorm teknikacceptans och framåtanda bland folket som bor här. Men visst, vissa som är tveksamma också. Som du. Helt okej. Det har alltid varit så. Det kommer alltid att vara så. Man får tveka. Man får avstå, skriver Åke Hedman i en kommentar till Erik Fribergs insändare.

När elen kom till byarna, liksom när telefonen, radio, tv, eller andra nymodigheter kom till byarna så var det vissa som avstod. Som inte såg någon användning av den nya tekniken. Som inte tyckte det var värt pengarna eller av andra anledningar inte ville vara med. Helt okej såklart. Man kan ha många anledningar till att säga nej och nej och nej. Och tack och lov så sätter vi rätten att göra ett fritt val högt i Sverige.

Läs också Erik Fribergs insändare: Det har blivit två läger i byn: För och emot fiber – Rider Ljusnet på folks okunskap?

Jag tillhör en av dem som är oerhört glad för att vi får fiber till byn. Det är lika bra att jag skriver det här och nu. Att jag tillhör det "lägret". För mig är fiber den självklara vägen att gå. Det är en framtidssäker teknik och en teknik som är i det närmaste okänslig för väder och vind och naturkatastrofer. Det är den teknik som världen väljer som sitt första val.

Visst det finns andra tekniker. Det kommer dessutom nya framtida tekniker. När det gäller bredband så är det säkert många som klarar sig utmärkt med mobila 3g/4g/(5g) lösningar. Andra är beredda att vänta på 6g eller 7g eller 8g lösningar. "Allt blir bättre" där borta i framtiden.

Jag har inte varit med på alla möten med Ljusnet, men kan säga att de jag varit med på har varit väldigt informativa och jag har åtminstone aldrig hört någon hånas eller skrattas åt pga av en fråga eller en åsikt. Snarare har man pedagogiskt förklarat alla "självklarheter" om och om igen. De gånger jag själv prata med Ljusnet i olika supportärenden har åtminstone jag blivit väldigt trevligt bemött och fått svar på alla mina dumma frågor, de som alltid varit många.

Min erfarenhet är att det finns en stor glädje i byn över att vi till slut får fiber. Jag vet sedan tidigare att det finns en enorm teknikacceptans och framåtanda bland folket som bor här. Men visst, vissa som är tveksamma också. Som du. Helt okej. Det har alltid varit så. Det kommer alltid att vara så. Man får tveka. Man får avstå.

Men snälla gnäll inte. Tror man inte på det här ansluter man sig inte. Svårare än så är det inte. Det går fler tåg i framtiden om man ändrar sig. Dyrare. Men inte oöverkomligt eftersom Ljusnet har sett till att det finns en anslutningspunkt nära din stuga eller ditt hus.

Men fiber är standarden. Man kan inte komma ifrån det. Många tjänster utvecklas utifrån det. Att man har fiber med den tillförlitlighet och de hastigheter den ger. Runt 2000 jobbade jag själv med lösningar i Stockholm där man gjorde det möjligt för svårt sjuka patienter att leva i sin hemmiljö istället för att ligga långa tider på sjukhus. En omöjlighet utan fiber. Snart en verklighet här ute också. Jag är säkert på det.

Jag pratade med en äldre man här på byn när det här projektet startade. Det var helt klart att han skulle ha fiber. Men för egen del hade han väl inte så stor användning. Men han kopplade upp sig för de unga. Anslöt sig för att vi skulle komma upp i det antal som krävdes för att grävningar skulle starta. Fasiken vad jag älskar just den mentaliteten hos människorna här i Los.

Åke Hedman, Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel