Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det är människan som måste anpassa sig till naturen – inte tvärtom

Att hävda jakten som argument till att ta bort en för naturen så viktig art som vargen framstår som närmast omoget och okunnigt då jakt är och förblir en hobby. Det är ingen mänsklig rättighet att få jaga. Det skall kommas ihåg även om jakten för många är viktig, skriver styrelsen för Nordulv.

Replik till Milton Vestmans insändare: Landsbygden ska leva – inte vargen

Riksdagsbeslutet som även är fastställt i två domar i högsta förvaltningsdomstolen är fastställt till ett minimum på 300 vargar i Sverige. Detta under förutsättning att minst en invandrad varg reproducerar sig i befintlig stam var femte år. Detta är även rapporterat till EU då vi skrivit på ett art/habitatsdirektiv där vi förbundit oss att skydda hotade arter däribland våra rovdjur.

Det har ingen som helst betydelse hur många vargar som finns lokalt så länge dessa kriterierna inte är uppfyllda. Vid den senaste inventeringen hittades en invandrad varg (oklart från när) och två stycken F 1 (avkomma till invandrad varg). Det borde ha varit betydligt fler. Framförallt F 1 och även avkommor till dessa. Då så inte är fallet så kan inte gynnsam bevarandestatus (GYBS) anses vara uppnådd.

Vargstammen har på ett onaturligt sätt minskat kraftigt de tre senaste inventeringarna och har hamnat under 300 individer när redan kända döda vargar räknats bort. Att hävda jakten som argument till att ta bort en för naturen så viktig art framstår som närmast omoget och okunnigt då jakt är och förblir en hobby. Det är ingen mänsklig rättighet att få jaga. Det skall kommas ihåg även om jakten för många är viktig.

Att jaga med hund i vargrevir ser vi närmast som oansvarigt. Åtminstone borde skyddsväst på hunden användas vilket det går att få bidrag för. Det finns jägare som använder detta och säger att det fungerar bra.

Du avslutar med att Länsstyrelsen borde ta sitt ansvar. Menar du att Länstyrelsen skall ignorera riksdagsbeslut samt EU:s art/habitatsdirektiv så att de 3% av Svenska folket som kallar sig jägare skall slippa ta ansvar för sina hundar? Långt ifrån alla jägare anser detta. Dessa och resten av Sveriges befolkning anser att vi får anpassa oss till naturen. Inte tvärtom.

Styrelsen Nordulv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel