Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det är lagen som styr avfallshanteringen – som privatpersoner kan vi däremot stötta goda krafter

Det är inte Hudiksvalls kommun som likställer biståndsorganisationer med företag. Det är Sveriges lagstiftare som bestämt hur avfall ska klassas och är inget som enskilda kommuner kan ändra, skriver Annika Huber i tekniska nämnden i en replik till Kjell Lundberg.

Hej igen Kjell, jag hör att ni ifrågasätter avfallsavdelningen. Men det är inte för att motarbeta goda krafter som de följer reglerna. Reglerna för kommunal avfallshantering gör att de inte kan arbeta med bistånd eller sponsring. Den enda möjligheten för kommunen att underlätta för olika föreningar och organisationer är i bidragsform och då måste det ske med skattepengar, inte med avfallstaxans pengar. (Det går inga skattepengar till avfallshantering.)

Läs också Kjell Lundbergs tidigare insändare: Helt fel att ta betalt av biståndsorganisationer för att få slänga överskottet

Man skulle också kunna ifrågasätta avfallsavdelningen som varit frikostiga med returer från er som samarbetspartner. Nu när ni biståndsorganisationer ökat mängden returer med flera hundra procent utöver kontraktet så styr avdelningen upp för att hålla samarbetet inom rimliga gränser.

Det är inte Hudiksvalls kommun som likställer biståndsorganisationer med företag. Det är Sveriges lagstiftare som bestämt hur avfall ska klassas och är inget som enskilda kommuner kan ändra. I klassningen likställs allt avfall som körs in av företag, verksamheter, idrottsföreningar, sociala företag, kommunala verksamheter, övriga föreningar och organisationer som verksamhetsavfall och får därför inte belasta taxan. (Vem skulle annars bedöma vilka som gör så mycket nytta att de ska slippa betala för sitt avfall och vilka som inte gör tillräckligt?) Taxan är uppbyggd efter likställighetsprincipen. Den står i kommunallagen och betyder att alla ska behandlas likadant.

Alla skulle väl vilja vara en Robin Hood och ta från rika och ge till fattiga?

Alla skulle väl vilja vara en Robin Hood och ta från rika och ge till fattiga? Som privatpersoner väljer vi vårt sätt att bidra till hållbar utveckling. En del skänker pengar till att lindra nöd i krig och andra väljer att lägga sin tid på nära håll. Ni volontärer och vi alla andra tillsammans gör fantastiska insatser som behövs i ett hållbart samhälle.

Med gott omdöme som politiker kan jag inte bortse från lagen som styr avfallshantering. Som privatperson kan jag på flera sätt stötta goda krafter i vår kommun, det gör jag och många med mig, med glädje. Jag kan bara uppmana fler att engagera sig och kanske bli månadsgivare för att hjälpa organisationer i det goda arbete man gör eller bli medlem i någon förening, vilket jag själv är. Det är också viktigt att fler med mig köper återbruk så att vi får snurr på den cirkulära ekonomin och samtidigt kan ge hjälp till behövande. Har du fler frågor, hör gärna av dig direkt till mig så vi prata!

Annika Huber, ordförande i tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel