Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Det är bra att förra sommarens brandbekämpning granskas – det finns saker vi kan göra bättre

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under de veckor jag tjänstgjorde under branden såg jag en hel ”friktioner” som bara måste lösas inför framtiden, skriver Fredrik Röjd i ett svar till Tord Jerfstens insändare.

Annons

Naturligtvis är det svårt att planera inför en sådan omfattande katastrof som branden i fjol sommar var, men både stat och kommun måste ända ha en grundläggande beredskap.

Läs också insändaren: Det ska alltid utses en syndabock – men de som utser syndabocken deltog knappast i brandbekämpningen

Under de veckor jag själv tjänstgjorde under branden inne på stabsplats (jag gick i befattning som personalchef) såg jag en hel ”friktioner” som bara måste lösas inför framtiden.

Jag kan ta ett till synes harmlöst exempel: den gamla svenska kalla kriget-klassikern, bandvagn 206, en gång i tiden tänkt som packåsna för våra dåvarande Norrlandsbrigader.

Försvarsmakten, Svenska kraftnät samt Trafikverket hade alla nämnda bandvagn på plats i Färila socken. Det var däremot svårt att hjälpa varandra över organisationsgränserna med personal då en organisations regler krävde blå hjälmar och C-körkort medan en annan krävde militärt förarbevis å så vidare.

Grundproblemet är alltså att hela totalförsvarstanken är borta – det är därför det är bra att vi får denna granskning nu så att vi kan återta det som gått förlorat inom hela linjen från kommun till regering.

Fredrik Röjd, Hyttebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel