Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Den lokala bygden vinner på fisketurismen – och handen på hjärtat så äter jag hellre öring än gädda

Som jag ser det är det en fantastisk idé att locka hit västeuropeiska turister för gäddfiske, vilket genererar pengar till bygden till att förbättra exempelvis öring-, harr- eller gösfisket i landskapet, skriver Fredrik Röjd, ordförande Färila fiskevårdsområdesförening.

Annons

Svar till Anders Persson angående fisket i Hälsingland: Lönsamt insjöfiske i Hälsingland?

Nej Anders, fisket ingår inte i allemansrätten, men när det gäller fisket i sjöar, älvar och övriga vattendrag i Hälsingland så förvaltas dessa vatten oftast av ett fiskevårdsområde. Jag kan själv bara uttala mig om det område jag själv representerar, vilket är Färila fiskevårdsområde, men då jag även varit aktiv inom dåvarande Bjuråker-Norrbo fvo kan jag säga att arbetet är upplagt på ett liknande sätt inom Hälsinglands olika fiskevårdsområden.

Läs också artikeln: Gäddfiske ger miljoninkomster till Hälsingland: "Vi lyssnar av vad kunderna vill ha"

De intäkter som kommer in till respektive fiskevårdsområde genom fiskekortsförsäljning används till fiskevård, utplantering av ädelfisk, biotopvård samt biotopåterställning, fisketillsyn, skötsel av gapskjul med grillplatser och mycket mer.

På detta sätt utvecklas och förbättras fisket i landskapet kontinuerligt. Som jag ser det är det en fantastisk idé att locka hit västeuropeiska turister för gäddfiske, vilket genererar pengar till bygden till att förbättra exempelvis öring-, harr- eller gösfisket i landskapet. Kanske håller du inte med mig, men på mitt privata middagsbord föredrar jag öring framför gädda!

Tillsammans är vi starka, och jag är fast övertygad om att Hälsinglands fiskevårdsområden tillsammans kan åstadkomma mycket mer för fisket i landskapet än vad en enskild fiskerättsinnehavare någonsin skulle kunna göra.

Fredrik Röjd, ordförande Färila fiskevårdsområdesförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel