Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Debatten om hospice blir obegriplig när man försöker göra fruktsallad och det kommer ut äppelmos

Vi håller med om att debatten om hospice behöver renodlas. Sluta reducera debatten om hospice till "ett hus". Hospice är så mycket mer än en byggnad, skriver regionråd i opposition i en replik till centerpartisterna Per-Ewert Ohlsson-Björk och Anette Olsson.

Vi håller med om att debatten om hospice behöver renodlas, det blir lätt obegripligt när man försöker göra en fruktsallad och det kommer ut äppelmos.

Läs debattartikeln från centerpartisterna Per-Ewert Ohlsson-Björk och Anette Olsson: Hospice behöver inte vara ett hus i Gävle – många kan och bör få vården i livets slutskede i hemmet

För det första, ett hospice ska på inget sätt ersätta någon av de palliativa vårdformerna vi redan har. Det är ett komplement för de som inte vill eller kan tillbringa sin sista tid i hemmet, på sjukhus eller särskilt boende.

Det är också viktigt att skilja på allmän palliativ vård, som ofta ges av kommunen i hemmet eller på särskilt boende, och specialiserad palliativ vård. Den specialiserade vården, som Region Gävleborg ansvarar för, rör de med komplicerade sjukdomar som kräver personal med spetskompetens. Detta efter att brytpunktssamtal skett.

Vad gäller driften och finansiering finns olika sätt att tillgå, av de 15 hospice som finns i Sverige idag drivs en majoritet av stiftelser och idéburna organisationer. Då handlar det om att skapa förutsättningar och välkomna de som vill etablera sig i Gävleborg. Där har den politiska majoriteten redan misslyckats en gång. En annan aspekt är Framtidsbygget, där investerar Region Gävleborg nu 5 miljarder. Ofantligt mycket pengar. En vårdplats på sjukhuset kostar också ofta mer än en plats på hospice och individen i fråga behöver vården oavsett var den ges.

Det vore också verkligen smakligt om centern kunde sluta med att reducera hospicefilosofin till ”ett hus”. Ni vet lika väl som vi är att det är så mycket mer än en byggnad. Det är helt ofattbart att man kan motsätta sig detta, det måste handla om medvetna feltolkningar.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Camilla Strömberg (M) Regionråd i opposition

Henrik Olofsson (SVG) Regionråd i opposition

Jennie Forsblom (KD) Regionråd i opposition

Hans Backman (L) Regionåd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel