Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Byskolor är jätteviktiga – stärker identiteten och ger själ

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Tänk lite "bakvänt" och kreativt när det gäller skolorna i Ljusdals kommun. Det är svårt att få byskolan tillbaks om den försvinner, skriver signaturen "Varit i en skola med 1200 elever – inte bra".

Du Stina Bolin och andra som kämpar för att hitta lösningar för skolfrågan. Ljusdal är inte en storstad och då behöver vi inte ha likadant, med samma problem. Varför inte behålla tre byskolor och frakta elever och lärare hit från centralorten.

Alla bor inte heller centralt. T ex kunde alla elever i väster åka till Tallåsenskolan och i öster till Hyboskolan. Och elever som bor söderut till Färila osv. Kanske ha bara gymnasiet centralt. Lärare och annan personal kan ju pendla längre sträckor, kanske åka under arbetstid med tjänstebil? I storstäder är många tvungna att pendla långa sträckor så vi här på landet vill ju skippa det, ha det som argument för bättre livskvalitet.

Ljusdal med omnejd är så pass liten att vi kan även pendla utåt till skolorna. Många skulle få kortare väg än om alla samlas i en stor skola. Och måste kommunen ta så mycket betalt för sina egna lokaler? Tänk att skollokaler kan användas till möten, gympa, hobby för alla, kanske även ha plats för företag, föreningar, kontor osv.

Tänk lite "bakvänt" och kreativt med skolor. Det är svårt att få byskolan tillbaks om den försvinner. Oerhört lyxigt, men behöver inte vara dyrt, och är värt att behålla. Byskolor förstärker identitet i byn, ger själ helt enkelt.

Varit i en skola med 1200 elever – inte bra

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel