Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Bollnäs kommun måste ta hänsyn till – och inte minska – jordbruksmark

Gävleborgs län har åtagit sig att verka för att ta stor hänsyn till jordbruksmark, påminner Karin Ånöstam. Om kommunen verkligen behöver bygga på Ren så bör man ange ett annat område utanför tätorten som kan tas i bruk som produktiv åkermark.

Replik på insändaren från Bengt-Olov Renöfält samt svar från Fredrik Skoglund: Bygg inte på åkermark!

Som Bollnäsbo har jag tagit del av ärendet med ändrad detaljplan på Ren för att bygga ett nytt villaområde.

Jag har som ordförande i föreningen MatVärden deltagit aktivt i framtagandet av länets handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi. 2018 – 2030 och är idag en av ledamöterna i den arbetsgrupp som jobbar för att genomföra handlingsplanen. Det är fantastiskt att delta i detta kreativa samarbete tillsammans med regionen, länsstyrelsen och LRF.

Föreningen MatVärden har sedan 2010 arbetat framgångsrikt med att öka både tillgång och efterfrågan på den regionala maten och värnar om den produktiva åkermark vi har kvar för att säkra tillgången på livsmedel i vår närhet.

I Bollnäs genomfördes dialogmöten vid framtagandet den 15 december 2017 och 10 april 2018.

Övergripande mål i Gävleborgs handlingsplan är att produktionsvärdet ska öka med 50% till 2030 och MÅL 1 i handlingsplanen lyder: Jordbruksarealen i länet ska inte minska.

Kommunens företrädare har i planeringen åtagit sig att:

1.1 Ta stor hänsyn till jordbruksmarken och bevarandet av livskraftig jordbruksproduktion i den fysiska planeringen.

1.2 Om jordbruksmark trots allt exploateras undersöka möjligheten att återuppta produktion på mark som inte är i bruk.

Om det nu finns ett stort behov av bostäder på just detta område i Bollnäs så vädjar jag till er som fattar detta beslut att med hänvisning till länets livsmedelsstrategi ange ett annat område utanför tätorten som kan tas i bruk.

Karin Ånöstam, Föreningen MatVärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel