Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Bilden av den torrlagda strömmen säger allt

Det är tydligen Hamra Krafts målsättning att till varje pris försvara sin rätt till nolltappning. Något intresse för att ta till sig information om hur vattensystemet nerströms skadas verkar inte finnas, skriver signaturen Ortsbo som arbetar för förändring.

Replik på Hamra Krafts slutreplik: Hamra Kraft innebär inte en försämring för naturmiljön

Det är tydligen Hamra Krafts målsättning att till varje pris försvara sin rätt till nolltappning. Något intresse för att ta till sig information om hur vattensystemet nerströms skadas, verkar inte finnas. Man försöker istället ljuga att det inte blir någon försämring av naturmiljön.

Bilden av torrlagd ström jag skickat in, säger mer än tusen ord! Jag tror nog alla förstår.

Jag har vandrat hela sträckan mellan Storhamrasjön och Voxnan åtskilliga gånger. De tillflöden som finns är små bäckar, som bara har bra flöde ett kort tag på våren. När Hamra Kraft stänger av huvudflödet, så finns det inga möjligheter att undvika att strömmarna torrläggs. Jag hatar verkligen att behöva se ett sådant onödigt våldsförande på naturen.

Håvens samfällda mark som äger fiskerätten nerströms har flera gånger klagat på nolltappningen. Fisket har kraftigt försämrats efter att kraftverket byggdes, Håvaån var en gång Sveriges musselrikaste å (läs Hans Lidmans "Mångmilaskog"). Flodpärlmusslor, laxöringar och uttrar hotas alla av utdöende när vattnet sinar.

Länsstyrelsen i Gävleborg har sagt att de är väl medvetna om vilken skada nolltappningen orsakar, men att de saknat pengar för att överklaga (DNR 535-81516).

Hamra Krafts ägare (ex. Ele Skog AB Kilafors) borde inse att man inte kan fortsätta att torrlägga ett helt vattensystem. 1947 fanns ingen insikt om miljökonsekvenser, så att hänvisa till den vattendomen håller inte.

Man förlorar inga KW på att ha jämnare flöde och ett döende vattensystem skulle få nytt liv igen.

Håvens samfällda mark och länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg  vill ha stopp för nolltappningen.

Är Hamra Kraft villiga att diskutera en lösning?

Ortsbo som arbetar för förändring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel