Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Bibeln lämnar mig med så många frågor

Det finns över världen i dag, många olika uppfattningar om vilken gud man skall tillbe. En filosofisk fråga blir dock: vem – eller vad – skapade en gud, som sedan i sin tur startade allt det här? undrar Pekka Jonzon i en replik till Jerker Sjölander.

Replik på inlägg från Jerker Sjölander: Vi människor tycks tro att vi klarar oss själva – utan den Gud som har skapat oss

Tidigt i skolan på 40-talet fick vi lära oss skapelseberättelsen, sjunga psalmer och lära oss böner utantill. Söndagsskolans änglabilder som skulle klistras in i boken på rätt plats blev dock för mig en rätt meningslös syssla.  Ännu jobbigare blev det när prästen i sina predikningar väldigt ofta beskyllde oss som  "du fattig, syndig människa" - det var inte särskilt upplyftande.

Det finns ett par saker som bekymrat mig ända sedan den tiden. Det ena är att det i Adams och Evas paradis fanns ett förbud - ett förbud som Eva ignorerade. Varför fanns det ett förbud i ett paradis? blev ju den naturliga frågan att ställa sig. Och i paradiset fanns ju även ondska i form av en förklädd Djävul. Hur kan det finnas ondska i ett paradis? blir även det en fråga som man funderar på. 

Men den svåraste frågan är för mig dock: Adam och Eva fick "i synd" ett par barn - men sen då? Hur förökade sig dessa två pojkar vidare så att ett människosläkte formades?

Det finns över världen i dag, många olika uppfattningar om vilken gud man skall tillbe. Den filosofiska sista frågan blir dock: vem – eller vad – skapade en gud, som sedan i sin tur startade allt det här? Han anses ju vara allsmäktig i all evighet - men varför vill en allsmäktig gud att allt elände sker på vår jord - och har så gjort i årtusenden?

"Den gud älskar lyckan får" -  ja tack, det vore jag ytterst tacksam att få del av innan livet flyr.  

Hälsningar från en gammal Forsabo i Roslagen,

Pekka Jonzon, Östhammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel