Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är öppna för fortsatt samarbete via HUFB, Hälsinglands utbildningsförbund, men om avtalen inte förbättras finns det andra och bättre former av gymnasiesamverkan som vi kan sikta mot, skriver moderaten Hans Sundgren, Söderhamn.

Arild Frånberg träffar rätt i sin insändare om kommunernas ansvar för gymnasieskolan. En gyllene princip är att ansvar, resurser och befogenheter ska hållas samman, men när det gäller kommunförbundet har denna princip övergivits. Det är också anledningen till att vi moderater ända sedan förbundet kom på tal 2013 och fortfarande inte godkänner avtalen bakom bildandet av förbundet.

Medlemskommunerna har fortsatt kvar sitt ansvar men befogenheter och resurser har överlämnats till kommunförbundet. Det är framförallt tre områden där vi Söderhamnsmoderater inte godkänner nuvarande skrivningar i avtalen om HUFB. Vi accepterar inte att medlemskommunernas medborgare behandlas olika, vi accepterar inte att program flyttas utan samtycke från respektive medlemskommun och vi vill ha större rådighet över SFI-utbildningen så att köerna kortas och folk kommer ut i arbete snabbare.

Övriga två medlemskommuner, Bollnäs och Nordanstig, har nu fått frågan om att justera avtalen och vi förutsätter att detta hanteras seriöst från politiskt håll. Vi är öppna för fortsatt samarbete via HUFB, men om avtalen inte förbättras finns det andra och bättre former av gymnasiesamverkan som vi kan sikta mot.

Hans Sundgren (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel