Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Avfall är ingen gratisbransch

Senaste året har mängden återbruk som återlämnas av organisationerna ökat markant. Det är skillnader som att hämta ett ton och lämna tillbaka fem. Det kostar avfallsavdelningen hundratusentals kronor per år, skriver Annika Huber (S), ordförande i tekniska nämned i Hudiksvalls kommun i en replik.

Svar på insändare av Kjell Lundberg, volontär Röda Korset Forsa:

Håller helt med dig Kjell att vi är många som jobbar ideellt och gör ett värdefullt arbete i föreningar. Det är beundransvärt med alla fantastiska volontärer! Tyvärr brottas de flesta ideella organisationer med utgifter som ex el, hyra, vatten, försäkringar och avfall.

Vi lever i en föränderlig värld och det är avfallsavdelningens uppdrag att mer material ska återbrukas istället för att förbrännas. Genom den nya personliga mottagningen får de in mycket mer material att återbruka. Det bygger så klart på att någon vill använda det som samlas in.

I dag skänker avfallsavdelningen återbruk till Dakapo, Röda Korset, Erikshjälpen och Hjälp till Liv. 2016 skrevs kontrakt med dem om att hämta gratis återbruk, och att gratis lämna tillbaka samma vikt. Undantaget är textilier, det lämnar man gratis till återbruk/återvinning. Alla hälsingekommuner kommer att ha samma erbjudande.

Senaste året har mängden återbruk som återlämnas av organisationerna ökat markant. Det är skillnader som att hämta ett ton och lämna tillbaka fem. Det kostar avfallsavdelningen hundratusentals kronor per år. Nu när samarbetet uppdateras så det stämmer med kontraktet vill organisationerna ändå lämna allt avfall gratis. Men avfall är ingen gratis bransch, det kostar nära 1 000 kronor per ton för förbränning.

Taxesystemet och lagen gör skillnad om det är privatpersoner eller verksamheter som lämnar avfall. Systemet är uppbyggt för att kostnaderna ska gå plus minus noll. Verksamheter betalar för att lämna grovavfall, exempelvis betalar bostadsbolag och sociala företag som tömmer dödsbon. När verksamheter kommer för att lämna grovavfall är det ingen godtycklig bedömning som tjänstepersoner på Ulvberget ska göra. Det finns lagar och system att hålla sig till.

Nytt är att kommunen även säljer återbruk. Ett företag köper till exempel järnbalkar och gamla träplankor som snickras om till möbler. Cyklar och rullatorer köps av reparatörer. Kommunens uppdrag är att göra det bästa möjliga av materialet enligt avfallstrappan. Nu har kommunen samarbeten med tio verksamheter, fler är välkomna! Det här innebär att värdet av återbruk höjs och förvandlas till en resurs istället för avfall.

Dakapo, Röda Korset, Erikshjälpen och Hjälp till Liv har informerats om det här nya arbetssättet sedan tidigare. Vi hoppas på ett bra fortsatt samarbete med er! Vi kämpar på med samma mål; en hållbar värld.

Mer om nya återbruket finns att läsa på hudiksvall.se/avfall.

Annika Huber (S), ordförande tekniska nämnden, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel