Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Även vi pendlare på väg 50 vill komma hem levande till våra nära och kära

 
Debatten om riksväg 50
Visa alla artiklar

Det som sker med väg 50 är en fullkomlig katastrof ur trafiksäkerhetssynpunkt. Nu kommer snöröjningen bli sämre, det blir dåligt med plats för omkörningar för utryckningsfordon och köer kommer uppstå i trafiken när vägen blir smalare, befarar Marie Eriksson.

Även vi pendlare samt boende utmed väg 50 mellan Söderhamn och Bollnäs vill komma hem levande till våra nära och kära. Det som sker med vägen nu är en fullkomlig katastrof ur trafiksäkerhetssynpunkt.

De köer som kommer att uppstå morgnar och kvällar när arbetspendlare skall ta sig fram och åter kommer att bli kilometerlånga, inte minst vintertid. Eftersom vägen kommer att klassas om när hastigheten begränsas till 80km/tim kommer plogning samt sandning och saltning inte att behöva utföras förrän senast fyra timmar efter snöfall.

Konsekvensen av detta har vi redan sett vintertid på den sedan tidigare avsmalnade sträckan Glössbo - Bollnäs som inte plogas samt sandas och saltas i samma utsträckning och där en bred mittsträng bildas efter snöfall och gör vägen ännu farligare. Nu blir snöröjningen lika dålig hela vägen. Hur trafiksäkert är det?

Sedan kommer den tillåtna hastigheten inte att vara 80 km/tim, allra minst vintertid, utan den som ligger först i bilkön sätter gränsen för hur fort vi andra kan köra. Den ängsliga bilföraren som kör 60 km/tim pga att hen inte behärskar körning i vinterväglag blir den som sätter gränserna. Övriga året hamnar vi om oturen är framme körandes 30 km/tim bakom 16-åringen i Epan eller bakom lantbrukaren som försöker ta sig fram med sina jordbruksredskap till den mark man odlat i generationer i detta område. Detta pga av att det inte längre finns någon vägren där dessa fordon kan köra åt sidan. Hur trafiksäkert är det?

Vägen påstås också bli säkrare för cyklister pga att man tar bort vägrenen. Hur tänkte ni där? Redan nu har man hjärtat i halsgropen när man passerar cyklister på sträckan Rengsjö-Bollnäs. Vid mötande trafik är det omöjligt att ge dem det vingelutrymme som behövs. Föreställ er då en kilometerlång kö av fordon, även bussar och långtradare, som skall passera dessa oskyddade trafikanter. Hur trafiksäkert är det?

Olyckorna kommer självklart att öka samt även dödsfallen när inte ambulansen tar sig fram.

För övrigt kommer minsta incident på vägen att stoppa upp all trafik när man inte längre kan utnyttja vägrenen utan blir stående halvvägs ut i körfältet. Hur trafiksäkert är det?

Av detta kan man dra slutsatsen att ansvariga för detta vansinne har sina nära och kära på annat håll och behöver således inte bry sig.

Marie Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel