Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Att höja skatten är helt fel väg att gå för kommunerna

Det lokala skattetrycket tär redan nu alltför mycket på de enskildas löner och pensioner. Det är inte kommunernas förvaltningar som i första hand är orsaken till underskotten och bristen på medel att anslå till nämndernas verksamhet, skriver Sören Molander.

Replik till László Gönczis insändare: Vi måste höja skatten om vi ska kunna värna de äldre även efter coronahotet

Nej! László Gönczi att höja kommunalskatten som du föreslår för att klara välfärden i våra kommuner är absolut fel väg att gå. Det lokala skattetrycket tär redan nu alltför mycket på de enskildas löner och pensioner.

Det är inte kommunernas förvaltningar som i första hand är orsaken till underskotten och bristen på medel att anslå till nämndernas verksamhet.

Inse att det är staten, riksdag och regering, som pådyvlat kommunerna, landstingen och regionerna så kallade ”reformer”. Kommunala tvångsåtagande som staten sedan inte finansierar fullt och därmed knuffat över kostnaderna på kommunernas skattebetalare.

Statskassa har däremot fabulösa inkomster i form av moms, energiskatt och andra skatter som exempelvis, fastighetsskatter, bolagsskatter, drivmedelskatter, mm.

En omfördelning och överföring av statens skatteintäkter till landets alla kommuner är enda utvägen vilket också är ett rättvisekrav. De så kallade statliga bidragen är en kränkande form av återinvestering till landet utanför Storstockholm.

Sedan kan man ju tycka att kommunförvaltningen i Hudiksvall inte borde ha spendera 150 miljoner i Kattvikskajen för det kommer att dröja innan det blir en lönsam affär. Dessutom är inte vägfrågan över järnvägen löst (viadukt eller tunnel).

Jag tycker mig se att kommunerna tävlar med varandra i mer eller mindre spektakulära byggprojekt vilket kan stå de kommunala skattebetalarna dyrt, både på kort och lång sikt.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel