Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Alliansens roulette funkar – åtminstone mycket bättre än Socialdemokraternas smått onyktra Black-Jack-spelande

Det vore klädsamt om Marcus Gard och Socialdemokraterna visade lite ödmjukhet inför det faktumet att det är under deras näst intill sekellånga tid vid makten i Söderhamn som greppet om den kommunala ekonomin tappats. Men jag vill inte själv bara peka finger gentemot det tidigare styret, utan faktiskt bemöta vad det är Marcus Gard egentligen skriver, svarar Alexander Hägg (M).

Marcus Gard (S) skriver i HelaHälsingland följande:

”Man har kunnat läsa i tidningen om att det saknas 250 miljoner för Söderhamn fram till 2030. Alla förstår att det är en utveckling som behöver göras något åt.

Det man mer kunde läsa var att de eventuella lösningarna låg i att man hoppas på fler nyetableringar och att staten ska hjälpa till. De egna åtgärderna var neddragningar och sänkt skatt. Det säger en hel del om den styrning som nu råder i Söderhamn. Ett fullständigt haveri vad det gäller ansvarstagande.”

Och ja, att det ekonomiska läget i Söderhamn är ansträngt och att ansvar måste tas är jag och Marcus Gard helt överens om. Men efter 97 år av socialdemokratiskt styre i Söderhamns kommun vore det minst sagt klädsamt om Marcus Gard och Socialdemokraterna visade lite ödmjukhet inför det faktumet att det är under deras näst intill sekellånga tid vid makten som greppet om den kommunala ekonomin tappats. Men jag vill inte själv bara peka finger gentemot det tidigare styret, utan faktiskt bemöta vad det är Marcus Gard egentligen skriver.

Han påstår att det inte är läge att sänka skatten, och det må vara en ideologisk fråga i sak, men oavsett om man vill höja eller sänka skatten så kan man inte argumentera emot det faktum att det är fullt möjligt att sänka skatten, och samtidigt öka skatteintäkterna. Det var något Reinfeldtregeringen lyckades med mellan 2006 och 2014, och för den som betvivlar det kan jag glatt hänvisa till den källa som faktiskt konstaterar detta, Ekonomistyrningsverket.

Marcus Gard är även kritisk till det nya Alliansstyrets förhållningssätt gentemot nyetableringar och privata aktörer. Men det är ju det förhållningssätt som M, C, KD och L har haft gentemot privata aktörer som gjort att det inom Alliansstyrets elva månader kommit till två stora nyetableringar i kommunen, Willys och Rusta.

Marcus Gard och Socialdemokraterna kan anklaga Alliansen i Söderhamn för att spela roulette med skattebetalarnas pengar hur mycket de vill. Det verkar ju så här långt fungera mycket bättre än Socialdemokraternas smått onyktra Black-Jack-spelande som varade i 97 år.

Alexander Hägg (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel