Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renskötare och eskimåer har inte fel

Lyssnar på eskimåer, grönländare, inuiter som under 30–50 år funderar över vad som är på gång. Dessa människor litar jag på, de är nämligen en del av naturen.

Du läser Carl B Hamiltons energirapport ganska slarvigt. Av 30 sidor drar du ut åtta ord och för dem till torgs. Inte trovärdig hantering av en ytterst allvarlig och viktig fråga.

Jag läser rapporter av kompetenta vetenskapsmän, kollar på klimatseminarier i olika tv-kanaler, lyssnar på föredrag i radion. Sedan lyssnar jag och för samtal om tillfälle bjuds med renskötare som åker skidor på våra jöklar som ska bli vattenkraftsenergi genom våra kraftverksdammar. Lyssnar på eskimåer, grönländare, inuiter som under 30–50 år funderar över vad som är på gång. Dessa människor litar jag på, de är nämligen en del av naturen.

Till sist om vindkraften som tyvärr efter regeringsalliansens uppgörelse i vissa kretsar görs till en ideologisk fråga. Ett vindkraftverk omvandlar vindenergi till elektricitet. Driften sköts av datorer så att propelleraxeln alltid har bästa riktning i förhållande till vindriktning och styrka. Framtida forskning kan leda till effektivitetsutveckling. Vid Dyrvallsåsen blir ett vindaggregats produktion cirka 2 megawatt och torde ge cirka 5 000 MWh per år enligt vår översiktsplan.

Detta kommer att innebära att aggregat sparar utvinning av 2 000 ton kol, minskar koldioxidutsläppen med 5 000 ton, minskar svaveldioxidutsläppen med 6 ton, kväveoxider med 5 ton. Till gagn för miljöeffekter på naturen från brytning av kol, bränsletransporter och spridning av aska.

Vad gäller kärnkraften så såg du i min insändare att jag kallade denna koldioxidfria energikälla för ett nödvändigt ont. Jag har varit ansvarig för bequerellprover i vårt älglag i 23 år så jag har haft tid att fundera.

Sven Olof Westin

Folkpartiet liberalerna Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel