Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rensar Hellesös bilder - kräver inte pengarna tillbaka

Söderhamns kommun har tagit bort bilder tagna av Terje Hellesö från sin hemsida. Men kommunen kommer inte kräva tillbaka några pengar för fotouppdragen.

– Det är ingen jättekatastrof för oss, säger Paul Bogatir, informationschef på Söderhamns kommun.

Avslöjandet av naturfotografen Terje Hellesö som bluffare satte fart på hans uppdragsgivare. Söderhamns kommun anlitade fotografen under tiden han var bosatt i Söderhamn för att ta bilder till marknadsföring och informationsmaterial.

Efter avslöjandet beslutade man snabbt att inte använda några av hans bilder. Man har raderat ett tjugotal bilder från hemsidan soderhamn.se.

– Vi har tagit bort allt vi kunnat identifiera och ersatt dem med bilder från vår bildbank, säger Paul Bogatir.

De oanvändbara bilderna har inte påverkat något nytt, planerat informationsmaterial. För kommande behov har personalen tagit nya bilder.

Söderhamns kommun betalade Terje Hellesö 740 000 kronor för fotouppdrag och böcker. Efter bluffavslöjandet så ville man se om det skulle gå att kräva pengar tillbaka. Men efter att ha granskat avtalet så ha man beslutat sig för att inte gå vidare.

Enligt kommunjuristen Torbjörn Strömer skulle det bara gå att kräva skadestånd för de bilder som verkligen är manipulerade men det skulle ge liten utdelning för mycket arbete.

– De här omständigheterna har vållat avsevärd skada, det är ingen fråga om det. Vi kan inte använda hans bilder längre när vi marknadsför Söderhamn, men det kan inte vi stämma honom för, säger Torbjörn Strömer.