Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering för 90 miljoner

– Den nuvarande anläggningen är i mycket dåligt skick, säger Ylva Jedebäck Lindberg, vd för kommunala Helsinge Vatten.

En ombyggnad av Bollnäs avloppsreningsverk vid Häggesta kan kosta 90 miljoner kronor. Det visar en färsk rapport som presenterats för teknik- och fritidsnämnden

Den nya kalkylen gjorde att nämnden vid måndagens sammanträde beslutade att begära en höjning av investeringsanslaget för reningsverket till 90-miljonersnivån.

Tidigare har enbart 40 miljoner kronor funnits upptagna för projektet.

– Men vi har räknat med att siffran skulle kunna hamna någonstans kring 74–80 miljoner utifrån de behov som finns, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Den pågående detaljprojekteringen visar att inte ens det räcker. Summan måste därför justeras ytterligare.

– Siffran 40 miljoner grundar sig på en äldre konsultrapport. Nu visar det sig att det räcker enbart till den del som omfattar reningsprocessen, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

– Med det högre anslaget går det att få nya styrsystem och ny värme och ventilation. Personalutrymmena kan också förbättras.

Avloppsreningsverket intill Drängnäs udde i Häggesta stod klart 1964 och har därefter byggts om flera gånger.

Men i dag – efter 50 år – är anläggningen hårt nedsliten.

– Lite tillspetsat kan man säga att byggnaden riskerar att falla ihop, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Av den anledningen vill teknik- och fritidsnämnden att kommunfullmäktige beslutar tillskjuta ytterligare medel. Pengarna fördelas enligt förslaget med 20 miljoner kronor i år, 45 miljoner nästa år och 25 miljoner för 2016.

Men för att börja bygga krävs också ett tillstånd från Miljöprövningsdelegationen. Förhoppningen är att det ska komma under hösten.