Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering för 5,2 miljoner

Ovanåkers kyrka kommer att renoveras invändigt under nästa år 2015. Beräknad kostnad är 5,2 miljoner kronor, var av 70 procent beräknas täckas av kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvariskt bidrag.

En effekt av renoveringen är att kyrkan kommer att vara stängd ett antal månader nästa år. Man behöver sätta upp byggnadsställningar i hela kyrkorummet.

– Jag hoppas kyrkan blir ljusare invändigt. Bland annat blir det en ny ljusare färg på bänkarna. Dessutom kommer ett pentry att iordningställas för de samlingar med enklare kyrkkaffe som hålls i den bakre delen av kyrkan, säger kyrkorådets vice ordförande Jonas Frost.

För närvarande pågår projekteringen för renoveringen. AB Bygg-Rit Christer Ladänges har fått uppdraget att projektera för ombyggnaden i kyrkans bakre del.

Två bänkrader på varje sida i den bakre delen av kyrkan försvinner för att ge plats åt det enklare kyrkkaffet.

Konservator Anders Persson projekterar för bland annat det förgyllningsarbete som kommer att utföras på läktarbarriären och som återställer utseendet från tidigare.

Kyrkans väggar och tak kommer att rengöras och sedan målas.

De nu mörkbruna bänkarna kommer att få en ljusare blå ton. Susanne Persson har anlitats för att göra den nya färgsättningen i hela kyrkan.

Mimmi Göllas finns också med i arbetet när det gäller det antikvariska.

Kyrkan kommer även att få en ny ljudanläggning.

Ovanåkers kyrka invigdes 1753. Den senaste stora in- och utvändiga renoveringen av kyrkan genomfördes för 50 år sedan 1964-65.

Inom Alfta-Ovanåkers församling finns en vård- och underhållsplan för kyrkor och kapell. Alfta kyrka finns uppsatt som nästa objekt på listan. Där rör det sig om en utvändig renovering 2016.