Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoverar i Gräsbo

Byggnadsvårdare Per Norgren är på väg att avsluta renoveringen av Pansnils fäbod. Fäboden är en av de sju vallarna i Gräsbo cirka åtta kilometer nordväst om centrala Edsbyn.

Fäboden ägs av Lars och Karin Jonsson. Mimmi Göllas gjorde en besiktning av fäboden i november 2009 och den ligger till grund för de åtgärder Per har gjort.

Under september och oktober har Per renoverat fäbodstugan och stöss/källarbod utvändigt. För att kunna bevara byggnaderna i denna fäbodmiljö har han gjort ett omfattande underhåll med bland annat omläggning av taket på stöss/källarbod till pannplåt för att hindra skador på grund av att vatten kommer in.

Han har även plockat ner allt taktegel på fäbodstugan och skrapat rent alla pannor från mossa, som suger åt sig fukt. Han har lagt ny underlagspapp och gjort nya vindskivor. De tegelpannor som är oskadda har han sedan lagt tillbaka.

Yttertrappen har restaurerats på så sätt att ruttna delar har tagits bort och ersatts av fräscht trä. Räcket har fått tillbaka sin forna glans.

Läs mer om Pansnils fäbod och Per Norgrens projekt i torsdagens (20/10) Ljusnan.