Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoverad regering men med kort tid på sig innan nästa val

Det här är knappast den regering som Socialdemokraterna behöver för att säkra en valseger. Det är så osannolikt att Sverige styrs av en rödgrön regering efter nästa val att jag är redo att pilgrimsvandra till Nidarosdomen i Trondheim ifall jag får fel.
Om jag har fel, då är det Mikael Dambergs fel.

I två veckor fick spekulationerna inför Stefan Löfvens regeringsombildning dugga tätt. Vem får lämna regeringen och vem kommer in? I spekulationerna har allt ifrån kommunalråd till politiska stjärnskott och föredettingar nämnts. Problemet med långa spekulationer är statsministerns svårigheter att lyckas överträffa de förväntningar som ställs. Onsdagens regeringsombildning var inget undantag.

Tre nya kliver in: Peter Eriksson (MP), Karolina Skog (MP) och Ann Linde (S). Endast framtidsminister Kristina Persson (S) tvingas lämna regeringen efter ombildningen. Det gör hon med motivet "avslutat uppdrag" – Löfvens förklaring till Perssons petning överträffar förväntningarna. Så smidigt har nog aldrig statsministern uttryckt sig i en känslig situation. Hennes roll och synlighet har nämligen varit kraftigt ifrågasatt. Med andra förutsättningar och annan roll från start hade nog Persson varit kvar i regeringen i dag.

Det gamla språkröret Peter Eriksson (MP) får rollen som bostadsminister efter Mehmet Kaplans (MP) avgång. Intressant med tanke på att han har varit öppet kritisk till regeringens arbete. Men har han förtroende från kollegor och den opposition han måste förhandla med. Och har Miljöpartiet äntligen en bostadspolitik? Ann Linde (S) tar i sin tur den nya rollen som EU- och handelsminister. Linde är en gammal trotjänare inom socialdemokratin och har i princip alltid arbetat med utrikespolitik och EU-frågor, delvis från Bryssel. Nu senast kommer hon från jobbet som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman. Ann Linde är ett bra val. Åsa Romsons (MP) post som miljöminister delas av två ministrar. Enkelt uttryckt får det nya språkröret Isabella Lövin (MP) ansvar för miljöpolitiken utanför Sveriges gränser och Karolina Skog (MP) får ansvar för miljöpolitiken innanför Sveriges gränser. Lövin får ny roll som minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat och Skog blir ny miljöminister. Under presskonferensen beskrev statsministern Ibrahim Baylan (S) som en superhjälte. Han får nu en större roll i regeringen. Förutom energiminister får han också ett samordningsansvar i regeringskansliet. Det behövs.

Intressant att notera: Näringsminister Mikael Damberg får efter regeringsombildningen spatsera runt i korridorerna med ett nytt ansvar. Dambergs roll blir att i dialog med näringsliv ta fram de enkla jobb som behövs på svensk arbetsmarknad. Det här innebär att regeringen erkänner problemet med höga ingångslöner och dess tröskeleffekter.

Lyckas Damberg ta fram de enkla jobben har han en ljus framtid till mötes. Näringslivets förtroende för honom kommer mätas efter hur väl han lyckas med detta uppdrag.