Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rengöring gav dålig lukt

Det var dålig gasförbränning vid fabriken i Vallvik som orsakade den skarpa lukten som hängt över Söderhamn de senaste dagarna.

Gasförbränningen på Vallviks bruk drabbades av störningar under onsdagen.

– Rengöringen av en processutrustning ledde till störningar i gassystemet, det system som hanterar de illaluktande, svavelhaltiga gaserna. Det var för högt tryck i gassystemet så det gick inte att förbränna på ett normalt sätt. Vi fick leda gasen genom en så kallad skrubber där den duschas med lut. Det renar från svavelföreoreningar, men en del kom ut i luften, säger Christina Nyman, som är miljövårdsingenjör på Vallviks bruk.

 Det var anledningen till den skarpa lukt som spred sig över staden på onsdagen. Felet ska nu vara avhjälpt, men även under torsdagen har en lätt surströmmingsdoft rapporterats inifrån Söderhamn.

Christina Nyman vet inte vad det kan bero på.

– Det enda jag vet är att vi har haft ett av förbränningsställena avställt. När man växlar förbränningsugn kan det ske en kortare störning. Men det borde inte ha känts i Söderhamn, säger hon.