Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renägare vill till Hudik

En renägare i södra Jämtland vill flytta sina 1500 renar till Hornslandet. Han anger det ökande rovdjurstrycket som skäl, men Länsstyrelsen ska först kartlägga det nuvarande betesområdet.

Det är första gången som en begäran om att få flytta sina renar på grund av rovdjurstrycket kommit in till Länsstyrelsen i Jämtland. Enligt renägaren från Strömsunds kommun i södra Jämtland är det framförallt antalet lodjur som orsakar problem.

Enligt Kristina Jonsson, chef på enheten för rennäringsfrågor på Länsstyrelsen, är det höga rovdjurstrycket känt, men hon säger att en kartläggning först måste ske innan beslut i frågan kan tas.

Renägaren har själv föreslagit Hornslandet eller området Bunkris i Dalarna som nytt vinterbetesområde för sina 1500 renar. Det har tidigare funnits vinterbetande renar på Hornslandet. Vintern 2006-2007 och året därpå höll Jiingevaerie sameby sina drygt 800 renar där på grund av matbrist i de ordinarie områdena.