Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rena skiten fortsätter

Upprustningen av de minst fungerande enskilda avloppen i kommunen fortskrider.

I projektet "Rena skiten" skulle 1 000 av kommunens sämsta avloppsanläggningar upprustas. Nu ska de anläggningar där fastighetsägaren inte har hört av sig inventeras.

– Vi ska fastställa läget om de uppfyller miljöbalkens krav eller inte. De som håller sig undan kommer dels att åka på en besöksavgift, en inspektionsavgift och en beslutsavgift när de väl söker. Så det är inte något bra sätt att spara pengar, säger Kurt Johansson, miljöinspektör på kommunen.

En avloppsanläggning ska kunna rena vattnet tillräckligt mycket för att inte närliggande dricksvattenbrunnar, grundvattnet eller ytvatten ska påverkas. År 2009 fanns det enligt miljöenhetens inventering omkring 1 000 anläggningar med för liten slamavskiljningsfunktion, vilket innebär att deras avloppsvatten förorenar omgivningen. Det är ungefär vart fjärde enskilt avlopp.

Under projektets gång har ungefär 230 fastighetsägarna gjort åtgärder och rapporterat in en färdig anläggning.

– Oftast sätter man in en större slamavskiljare, en trekammarbrunn. Sedan sätter man in en rening av det avslammade vattnet. Wc-avlopp ska ha mer än bara slamavskiljning. Det är oftast en markbädd, alltså ett grus- och sandfilter med ett renat utsläpp som anses vara så rent att det uppfyller miljöbalkens bestämmelser.

Andra har rapporterat att de har en sluten tank eller någon form av förmultnings- eller förbränningstoalett.

– Det är inte så många, men vi ser välvilligt på det. Då får man ett slutet kretslopp, att man har en mulljordsfabrik på fastigheten i stället för en vattenförorening. Då kan man tillsvidare använda den gamla anläggningen för bad, disk och tvätt, för där är kraven lägre eftersom det man släpper ut är betydligt mindre.

Men 200 av ägarna har inte svarat på uppmaningen och nu ska deras avloppsanläggningar inventeras i projektet "Rena skiten 2014-2015". Det som är mest bekymmersamt är om slamavskiljaren, det vill säga den brunn där avloppsvattnet först hamnar, är för liten. Då räcker det inte att anlägga en fungerande markbädd.

– Om man skulle avleda utloppet från en sådan liten brunn till en reningsanläggning så skulle den ganska fort kladda igen. Slamavskiljaren är egentligen bara ett förfilter för att skydda själva reningsanläggningen.

Förutom att förorena dricksvatten så orsakar otillräckligt renat avloppsvatten övergödning i mark och sjöar. Det kan man se på många ställen i kommunen.

– Kombinerat med skogs- och jordbruk så har vi bland andra Ygsjön, Bodasjön, Yckelsbosjön, Onsängssjön, Kalvsjön, Fönesjön, Säljestavågen, Snasbäcken och Svartåsystemen som visar övergödningsproblematik. Det växer igen, blir mycket vass och algbildning.

Efter maj så kommer miljöenheten att påbörja inventeringen. Ännu har man chansen att ta kontakt med miljöenheten för att slippa extra avgifter.

– Börjar de söka tillstånd innan så åker de ur besöksdelen, då blir det ett vanligt avloppsärende, säger Kurt Johansson.