Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ren mani på skramlig rock'n roll

/

Pure Mania, det första punkbandet i Söderhamn återförenas under tre kvällar i Söderhamn. – Det har varit mycket jobb att få ihop allt, som en rostig bil, säger Magnus Eriksson, trummis i Pure Mania sen 1997.

Annons

På lördag står Pure Mania på O´Learys stora scen. Efter ett uppehåll sen de slutade 2000, och 13 år sedan originalmedlemmarna Mats Engh, Hans Spennare och Anders Ståhl spelade tillsammans. De var det första punkbandet i Söderhamn med influenser från 70-talsband som The Clash, Ramones och Sex Pistols. Punk som med skivan Alababa baby övergick till mer tung skramlig rock'n roll.

– Vi gjorde då, i slutet av 80-talet och i början av 90-talet, det Hellacopters och Backyard babies gör idag, berättar Hans Spennare.

Allt började när Hasse Spennare låg i lumpen och kom på att han ville dra i hop ett band. Han fick tips om några musiker i Bollnäs och några veckor senare var de i gång. Det var hösten 1984.

– Drömmen från början var såklart att få ett fett skivkontrakt, att tjäna en massa pengar och att få spela på stora festivaler. Men rätt snabbt insåg man hur få band det är som verkligen slår igenom och kraven sänktes, berättar Hans Spennare.

Men framgångarna har nått långt utanför Hälsinglands gränser. Häromdagen satt Hasse Spennare och googlade på Pure Mania, och hittade ett album på en auktionssajt i Japan.

År 2000 lade de ner i samband med att originaltrummisen Anders Ståhl flyttade till USA och deras skivbolag Seadog records nedläggning. Nu är de tillbaka och har de tre spelningar framför sig. Efter det vet de inte vad som händer. Fram till lördag finslipar de på låtar som Butterfly baby och Dirty love.

– Vi är förväntansfulla och laddade som bara den, säger Hasse Spennare.

 

 

Mer läsning

Annons