Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Religiösa friskolor kan stramas upp

Religiösa friskolor ska få finnas kvar - men religiös undervisning på lektionstid förbjuds. Ett förslag på ny skollag är efter tio års arbete ute på remiss.

Rektorn på Edens friskola i Bollnäs, Philippe Bendayan, har inte satt sig in i det nya lagförslagen i detalj men tror inte att de kommer att innebära några större skillnader i friskolans verksamhet.

- Som det ser ut i dag har vi en allsidig undervisning, vi favoriserar inte inom ett ämne. Alla har möjlighet att ta till sig det de vill och undervisningen är värderingsfri.

Han säger också att det redan i dag är tydligt vad som gäller.

- Skollagen är tydlig - undervisningen ska vara allsidig och inte innehålla värderingar.

Philippe Bendayan menar att en friskola får ha en religiös inriktning så till vida att den präglar den värdegrund skolan står för. Eden har mål för sin inre sociala miljö.

- Alla ska trivas och må bra. Man ska lära sig att behandla andra som man själv vill bli behandlad - den gyllene regeln.

Den nya skollagen väntas träda i kraft 2011. Den är just nu utskickad till 140 remissinstanser som ska komma med sina utlåtanden senast den 1 oktober. Enligt det nya lagförslaget ska religiösa och konfessionella friskolor få fortsätta bedrivas, men de förbjuds ha konfessionell undervisning på lektionstid.

Det är däremot tillåtet att under den övriga utbildningen ha konfessionella inslag, med det menas till exempel samlingar och bönestunder.

- Att vara med vid dessa konfessionella inslag ska dock vara helt frivilligt, även om eleven valt att gå på en friskola, säger Charlotte Löthman, departementssekreterare vid utbildningsdepartementet.