Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Religion och fundamentalism

På insändarsidan är det okej att kritisera fundamentalistiska och bokstavstroende yttringar i kristendomen.

Men icke en insändare som andas kritik mot islam som dock rymmer mycket av bokstavstro och fundamentalism. Islam är faktiskt Sveriges näst största religion.

Anledningen till att jag tar till orda är att jag läst Ayaan Hirsi Alis bok Nomad. Hon är född i Somalia, flydde till Holland för att undgå ett tvångsäktenskap. I Holland blev hon parlamentsledamot och utsattes för dödshot på grund av sin islamkritik. Nu bor hon i USA där hon bland annat verkar som föreläsare.

En tes som hon driver är att de påbud och livsmönster som finns i Koranen och traditionen är ofelbara. Att ifrågasätta detta är en svår synd, ytterst ett uppror mot Allah.

Detta synsätt drabbar främst kvinnor, hävdar Ayaan. ”Deras vilja kuvas redan när de är små. När de kommer till menstruationsåldern berövas de sin röst. De blir tvungna att foga sig till faderns val av livskamrat och hennes livsuppgift blir därefter att tillfredsställa mannens sexuella begär och föda barn”. I många fall avbryts deras utbildning när de är små (för att inte få nya idéer).

I muslimska familjer är kontrollen av flickor och kvinnor i stort sett oförändrad även om de lever i västerländska samhällen menar Ayaan. (Detta är ett axplock ur Ayaans islamkritiska bok.)

Själv väljer undertecknad att vara anonym. Jag har ingen lust att bli kallad rasist eller främlingsfientlig. Däremot är jag kritisk till mycket inom islam.

Anonym

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel