Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rektorernas arbetsmiljö har blivit bättre"

Sedan 2007, då skolan omorganiserades, har det varit turbulens på rektorssidan. På fyra år räknar man till 17 rektorsförändringar på de 18 grundskolor som finns idag.

Grundskolechef Elisabeth Bäckström menar att rektorernas arbetssituation förbättrats, men mycket återstår att göra. Ett av de stora problemen kan vara, menar Elisabeth Bäckström, att kommunen endast kan erbjuda sina rektorer deltidstjänster, eftersom man utifrån elevunderlaget anser att det inte finns utrymme för heltider.

- Vi har många mindre skolor, vilket innebär att rektorerna får ta delade uppdrag, till exempel undervisa eller ta hand om andra uppgifter, för att komma upp i 100 procents arbetstid. Vissa rektorsförändringar har berott på att de fått heltidstjänster i andra kommuner och därför valt att flytta. Några har gått i pension.

Elisabeth Bäckström menar ingalunda att detta är hela sanningen bakom alla rektorsbyten, hon säger att hon och kommunen tagit åt sig av kritiken de fått genom åren. Och arbetsmiljön har blivit bättre, hävdar Bäckström.

Men många avgående rektorer har i tidningen nämnt sin frustration över att de vid sidan av att ansvara över elever, personal, fastigheter, verksamhet, ekonomi och arbetsmiljö inte hunnit med sitt huvudsakliga uppdrag som pedagogisk ledare.

Där handlar det för kommunens del att kunna avlasta på rätt sätt, menar Bäckström.

Läs mer om rektorernas situation i onsdagens HT.