Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor slår ifrån sig kritiken

– Vi har aldrig lovat eleverna någon resa, säger Ylva Tidén.

Skolan har inte marknadsfört samhällsprogrammets globaliseringsprofil med studieresor. Det är skolans rektor, Ylva Tidén, säker på.

– Jag har kollat i tidigare års programkataloger och pratat med lärare. Vi har inte marknadsfört oss på det sättet, säger hon.

Enligt tidningens efterforskningar har emellertid samhällsprogrammet och eleverna som läser just globaliseringsprofilen genom åren blivit kända för att ha genomfört uppmärksammade studieresor, flera gånger har de rest till just Kenya.

På Torsbergsgymnasiets informationssida om samhällsprogrammet finns följande text att läsa: "elever som deltar i våra studieresor fördjupar och befäster sina kunskaper". I årets programkatalog står det också att samhällprogrammet "deltar i internationella projekt med många givande elevutbyten. Vi har nu ett pågående projekt med en partnerskola i Kenya."

Tillsammans med ryktet om tidigare studieresor kan det ha bidragit till en felaktig bild av programmet. Något som Ylva Tidén delvis kan hålla med om.

– Det här är schyssta och duktiga elever, som inte ljuger. Det här är hur de upplever situationen, säger hon.

Drabbade elever anser att skolledningen borde ha kunnat hitta en annan lösning, till exempel sökt mer pengar.

– Det är inte lätt att få pengar till sådant här. Det hänger på många "om", säger Ylva Tidén.

Hon uppger att skolan har varit tydliga med att resorna varit beroende av bidragspengar och informerat både elever och föräldrar om förutsättningarna.

– Utifrån det vet jag inte hur vi skulle kunna bli mer tydliga, säger hon.