Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor saknade stöd och förståelse

Under fem år var Maria Sundberg Lindh rektor i Hudiksvalls kommun. Ett otroligt roligt jobb, men det fanns mycket önska i fråga om stöd och förståelse från arbetsgivaren kommunen.

Maria Sundberg LIndh startade sin rektorskarriär 2005 på förskolan och grundskolan i Njutånger. Året därpå utökades ansvarsområdet med skolan i Enånger, vilket gjorde att hon förutom eleverna hade ansvar för cirka 50 personal.

I samma veva, år 2007, genomfördes kommunens omorganisation och rektorsområden gjordes till lärenheter. För rektorerna medförde detta nya rutiner, nya krav och nya ansvarsområden. Arbetsbördan ökade och rektorerna såg sig tvungna att jobba mycket mer än timmarna de fick lön för. Enligt lärarförbundets undersökning 2008 jobbade var femte skolledare mer än 50 timmar i veckan.

I Hudiksvall valde tio av kommunens rektorer att sluta under 2007, många av dem sa att uppdraget blivit omöjligt att utföra på ett bra sätt.

- Det var en ren katastrof. Ungefär hälften av rektorerna slutade på kort tid. Ibland låg jag på kvällarna och var tvungen att fundera på vilka av mina kolleger som var kvar, minns Maria Sundberg LIndh.

Också hon knäade över ansvaret för två skolor på en heltid. När kommunen sett över situationen fick hon 2008 en 75-procentig tjänst i Enånger.

- Kommunen hade fixat till olika "småjobb" för att fylla upp mina 75 procent till en heltid. Det kunde röra sig om att utreda ett elevhem eller utarbeta en ny tobakspolicy. Den tiden skulle jag sitta på kontor i stan. Men jag kände att min närvaro krävdes på skolan, jag var den enda som inte var fastlåst i något schema och som hade möjlighet att gå in i situationer som uppstod.

Fortsätt att läsa om Maria Sundberg i onsdagens HT.