Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor Per förespråkar kommunal skola

Nyligen blev Per Fröderberg rektor på sin gamla arbetsplats och känner det som att han nu har gått i mål. Det var på Kilbergsskolan han började som lärare – och där tänker han sluta.

Annons

Det är sen eftermiddag. Mörkret lägger sig över en öde skolgård. Endast rektorn är på sin post. Nästan. En av hans högra händer är också kvar med dagens sista uppgifter på Kilbergsskolans expedition. Tillsammans med de två administratörerna på kontoret känner han sig stärkt.

– Åsa och Gullevi, deras hjälp är en väldig styrka för mig när jag kommer med mina nya tokiga idéer, säger Per Fröderberg.

Med energi, glädje och framåtanda beskriver han tillvaron på skolan. Meningarna lever om som rastande ungar på en skolgård. Och han är glad; för sitt jobb och sina kollegor. Och han är stolt; över personal och elever.

– Det känns oförskämt bra.

Han kommer närmast från Nyhamre skola där han var lärare på mellanstadiet. Innan det var han på Kilbergsskolan – dit kom han 1987 på sitt första lärarjobb och blev den gången kvar i tretton år.

Det var i mitten av 1970-talet Per började som outbildad assistent och barnskötare på förskolan Pionen. Han hade gått naturvetenskaplig linje på Torsbergsgymnasiet och vägvalet var oväntat.

– Det var inte det naturligaste att jag skulle bli lärare. Jag tänkte mer doktor eller advokat. Att jobba med ungdomar var helt rätt för mig.

Sedan förra perioden på Kilberg har skolan växt sig dubbelt så stor. Nu går här 324 barn. Per har totalansvar över sexårsverksamheten, årskurserna ett till sex och fritids och den pedagogiska personalen som är på omkring 50 personer.

– När jag jobbade här sist tyckte jag att det var väldigt bra sammanhållning i personalen och det känner jag nu också. Jag har blivit otroligt bra mottagen.

Rektorstjänsten har Per i fem år. Han har svårt att se sig själv gå vidare till någon annan skola och planerar att avrunda arbetslivet som lärare eller rektor på Kilberg.

– Det här är min skola. Jag behöver inte göra mig till någonting. Det är bra att visa att man bryr sig när man har kontakt med elever och föräldrar, det blir så mycket naturligare då.

Trovärdigheten är jätteviktig för honom och på skolan sätter de hög prestige i att möta elever och föräldrar så att de känner sig nöjda.

– Det svåraste är att ansvara för att elever, föräldrar och lärare får förutsättningar för att lyckas. Ett barn får inte lämna skolan med ett knäckt självförtroende.

Per är öppen med att han föredrar den skolform han själv är ledare för. Till Kilbergsskolan är alla välkomna poängterar han och berättar hur han säger till personalen att vara stolt över att de jobbar på en kommunal skola.

– Om det är kö och svårt att komma in på en skola kan det vara coolt att söka till den. Jag har inga problem med privata alternativ men det fria skolvalet har skapat segregation. Och ska man konkurrera ska det vara på samma villkor. Det hade varit spännande att se ett Campus Gärdet mot Lust och lära.